PAMETNI STROJEVI

IBM-ov programski jezik inspiriran ljudskim mozgom

  • Autor: M. Č.
  • Zadnja izmjena 08.08.2013 14:54
  • Objavljeno 08.08.2013 u 14:29
mozak računalo znanost

mozak računalo znanost

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Novi programski jezik u kombinaciji s novim čipovima mogao bi stvoriti novu generaciju računala koja bi mogla samostalno razmišljati, osjećati i prisjećati se

Nakon što su napravili i svijetu prezentirali čip čija je arhitektura inspirirana mozgom, u IBM-u su otišli i korak dalje te napravili programski jezik koji bi mogao omogućiti novim generacijama inteligentnih mreža senzora da oponašaju moždane funkcije.

Kako su naveli u svom priopćenju, žele stvoriti programski jezik za sinaptičke računalne čipove koji će omogućiti nove mogućnosti u programiranju i primjenjivanju sustava učenja.

Tijekom razvoja programskog jezika IBM-ovi stručnjaci napravili su nekoliko programa koji su udahnuli život novom programskom ekosustavu. Ti programi podržavaju sve faze programiranja, od dizajna, preko razvoja, uklanjanja pogrešaka pa do korištenja.

Stručnjaci vjeruju da bi kombinacija novog programskog jezika i čipa mogla u budućnosti biti ključna u izradi računala s umjetnom inteligencijom, odnosno računala nove generacije.

Naime, postojeća računala dizajnirana su prije nekoliko desetljeća kako bi izvršavala unaprijed zadane zadaće.

Nove generacije računala mogle bi biti sličnije ljudima, jer bi zahvaljujući novim čipovima i programima mogla osjećati, učiti, sjećati se i reagirati ovisno o situaciji u kojoj se nalaze.

Znači li to da će računala jednog dana imati 'mozak' i biti pametnija od ljudi? Tko zna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!