DOLAR U KASICU

I to smo dočekali - WhatsApp postaje besplatan!

18.01.2016 u 13:56

Bionic
Reading

Jedan od najpopularnijih online servisa za komunikaciju WhatsApp objavio je da će u nadolazećim tjednima prestati s naplatom korištenja aplikacije

Ako ste jedan od gotovo milijardu korisnika WhatsAppa, znajte da se korištenje servisa više neće naplaćivati. Postojeći poslovni model kompanije, u sklopu kojeg su korisnicima davali besplatno prvu godinu korištenja, a svaku sljedeći naplaćivali 99 centi, nije im se pokazao isplativim te su odlučili odbaciti ga.

Vijest je javnosti obznanio jedan od suosnivača WhatsAppa i trenutni izvršni direktor Jan Koum. ‘Trenutni model jednostavno ne radi dobro’, rekao je između ostalog Koum tijekom svog nastupa na konferenciji DLD u Münchenu. Iako pretplata od 99 centi godišnje ne zvuči mnogo, izgleda da je kamen spoticanja mnogim korisnicima koji se nisu osjećali sigurnima ostavljati podatke svoje kreditne kartice.

Pitanje koje se nameće svima je hoće li nam na servisu, kada postane besplatan, osvanuti gomile reklama, no ako je vjerovati zapisu na njegovom službenom blogu, to se neće dogoditi.

‘Odgovor je ne - nećemo uvesti oglase trećih strana. Od ove godine testirat ćemo alate koji će svima omogućiti jednostavnu komunikaciju s poslovnim subjektima i organizacijama s kojima želite kontaktirati’, stoji između ostalog u objavi na službenom blogu. Izgledno je dakle da će WhatsApp naplaćivati korištenje poslovnim subjektima, a ostalima će biti besplatan.

Vrijedi napomenuti da WhatsApp trenutno koristi gotovo milijardu korisnika diljem svijeta, a u vlasništvu je Facebooka još od 2014., kada ga je internetski div kupio za nešto više od 20 milijardi dolara.