MWC 2016

I Sony je u Barceloni, predstavljena serija mobitela X

22.02.2016 u 15:38

Bionic
Reading

Pametni telefoni japanskog proizvođača dobili su prediktivni hibridni autofokus i pametno upravljanje baterijom koje omogućuje trajanje do dva dana. Predstavljen je i niz inteligentnih pratećih uređaja

Svaki smartfon serije X, predstavljen tijekom Mobile World Congressa u Barceloni, ima zakrivljeni stakleni zaslon unutar zaobljenog okvira. Xperia XA ima zaslon od ruba do ruba.

U sva tri modela operativni sustav je Android M i imaju podršku za dvije kartice nano SIM te PS4 Remote Play (osim modela XA). Svima je moguće proširiti memoriju do 200 GB pomoću kartice mikro SD.

Novi prediktivni hibridni autofokus u modelima Xperia X i Xperia X Performance, razvijen u suradnji sa Sonyjevim inženjerima fotoaparata α, omogućava odabiranje objekta, a zatim predviđa njegovo kretanje kako bi smanjio zamućenost fotografija u pokretu.

Pametno upravljanje potrošnjom baterije omogućava, tvrde u Sonyju, trajanje do dva dana. Prvi put su u Sonyju na pametnom telefonu unaprijedili tehnologiju punjenja tehnologijom Qnovo Adaptive Charging, što bi trebalo produljiti životni vijek baterije.

Sva tri modela serije X stižu od ljeta ove godine u četiri verzije: bijeloj, grafitno crnoj, limeta zlatnoj i ružičasto-zlatnoj boji. Prati ih niz odgovarajućih futrola.


Xperia X ima zakrivljeni FHD zaslon dijagonale pet inča (12,7 centimetara), rezolucije 1.080 p, podržan tehnologijama Triluminos Display for mobile i X-Reality for mobile te dinamičko poboljšanje kontrasta.

Stražnja kamera opremljena je s 23 megapiksela, prednja s 13. Glavna kamera opremljena je prediktivnim hibridnim autofokusom, širokokutnom G lećom (24 mm, f2.0), brzim pokretanjem i mogućnošću snimanja u uvjetima loše rasvjete (ISO 12.800). Prednja kamera također ima širokokutnu leću (22 mm, f2.0).

Uz 64-bitni Qualcommov Snapdragon 650, tu su tri GB RAM-a te 32 ili 64 GB memorije, ovisno je li riječ o modelu s jednom ili dvije kartice SIM.

Xperia X podržava mreže 4G/LTE (Cat 6). Opremljena je senzorom za čitanje otiska prsta. Dimenzije su 69,4 puta 142,7 puta 7,9 milimetara, teži 153 grama.

Official Xperia X video from MWC 2016 – our new 5” curved smartphone from Sony

Xperia X Performance nudi 64-bitni procesor Snapdragon 820, podržan s tri GB RAM-a, i 16 GB memorije. Ima iste kamere i zaslon kao Xperia X, ali nudi podršku za naprednije mreže 4G/LTE (Cat 9).

U uređaju dimenzija 71 puta 144,7 puta 7,6 mm i težine 165 g je baterija kapaciteta 2.700 mAh

Official Xperia X Performance video at MWC 2016– our powerfully fast, curved smartphone from Sony

Xperia XA dolazi s do 16 GB memorije, dva GB RAM-a, 64-bitnim osmojezgrenim procesorom MediaTek MT6755 i baterijom kapaciteta 2.300 mAh.

Zaslon je petoinčni, HD rezolucije 720 p, podržan tehnologijom Mobile Bravia engine 2. Glavna kamera ima 13 megapiksela s HDR-om i hibridnim autofokusom, između ostalog, dok prednja nudi osam i širokokutnu leću (88 stupnjeva).
Dimenzije su 143,6 puta 66,8 puta 7,9 mm, teži 137,4 g. Podržava mreže 4G (Cat 4).

Official Xperia XA launch video at MWC 2016 – Meet the stunning 5” smartphone from Sony

Sony Mobile je predstavio i niz uređaja koji, kako tvrde, razumiju sklonosti, aktivnosti i ponašanje da bi pružili korisne informacije koje odgovaraju kontekstu.

Xperia Ear je bežična slušalica nove generacije koja daje korisne informacije kao što su vaš dnevni raspored, vremenska prognoza ili najnovije vijesti. Reagira na glasovne naredbe pa je možete zatražiti da uputi poziv, izdiktirati SMS poruku, pretražiti internet ili tražiti upute do određene lokacije.

Povezuje se s Androidom putem NFC-a ili Bluetootha. Opremljena je zaštitom IPX2 od vode i baterijom koja će trajati tijekom cijelog dana. Dostupna je u grafitno crnoj boji s futrolom koja je ujedno i punjač. U prodaju će tijekom ljeta ove godine.

Xperia Eye je konceptualna vizija ultra kompaktne, nosive širokokutne kamere koju možete zakvačiti za odjeću ili nositi oko vrata. Uz već poznate Sonyjeve kamere i senzore u najmanjem formatu ikad ima sferični objektiv od 360 stupnjeva. Inteligentna tehnologija okidanja koristit će detekciju lica i glasa za snimanje fotografija.

Koncept Xperia Projector koristi bilo koju čistu površinu za interaktivnu projekciju. Bit će osjetljiv na dodir, glas i pokrete na isti način kao i zaslon pametnog telefona.

Xperia Agent je koncept osobnog asistenta koji odgovara na glas i pokrete. Pružit će korisne informacije, pomoć pri komunikaciji te nadzoru kućanskih aparata. Također je opremljen Sonyjevom tehnologijom glasovnog upravljanja, a ima i ugrađenu kameru.

RM-X7BT je Bluetoothom opremljen upravljač za automobil koji omogućava bežični streaming. Koristi Sonyjevu glasovnu tehnologiju za akttiviranje funkcionalnosti pametnog telefona dok vozite.

Sastoji se od dvije jedinice: modul adapter omogućava bežični audio streaming i hands-free pozive, a upravljač olakšava korištenje funkcija telefona kao što je navigacija. Na tržište će tijekom ljeta ove godine.