OBJAVLJEN INDEKS

Huawei vodi po broju prijavljenih patenata u Europi

25.03.2024 u 13:24

Bionic
Reading

Najnoviji Indeks patenata za 2023. koji je objavio Europski patentni ured (EPO), pokazuje da su inovacije ostale snažne, a tvrtke i izumitelji podnijeli su rekordan broj europskih patentnih prijava prošle godine. Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava, priopćili su iz tvrtke. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson. Povećanje broja zahtjeva od 2,9 posto u odnosu na prethodnu godinu označava najveći broj prijava do sada, sa 199 275 patentnih prijava podnesenih EPO-u

U središtu rasta su digitalne komunikacijske tehnologije, medicinska tehnologija i računalna tehnologija, dok je najveći porast zabilježen u području električnih strojeva, aparata i energije (+12,2 poszo), što uključuje tehnologije čiste energije poput baterija (+28 posto).

U protekloj godini, Huawei je s Xiaomijem potpisao globalni sporazum o unakrsnom licenciranju patenata koji pokriva komunikacijske tehnologije uključujući 5G. Također, Huawei i Nokia produljili su svoj ugovor o licenciranju patenata. Dodatno, Huawei i Ericsson su u 2023. potpisali dugoročni globalni ugovor o međusobnom licenciranju patenata koji pokriva patente važne za širok raspon standarda kao što su 3GPP, ITU, IEEE i IETF standardi za 4G i 5G mobilne tehnologije.

U veljači ove godine Huawei je na sajmu u Barceloni predstavio komercijalizaciju 5.5G koji će dodatno otključati potencijal mobilnih mreža i stvoriti nove prilike za rast telekomunikacijske industrije. 5.5G bit će ključna prekretnica u evoluciji 5G mreže te dodatno ubrzati razvoj i korištenje mobilnih usluga, podsjećaju iz tvrtke.

Europski patentni ured sa sjedištem u Münchenu igra ključnu ulogu u potpori inovacijama i zaštiti intelektualnog vlasništva u Europi. Pruža usluge za podnošenje prijava patenata, pretragu stanja tehnike, ispitivanje prijava patenata i dodjelu patenata. Europski patent dodjeljuje se na temelju Europske patentne konvencije, a podnositelji mogu podnijeti jednu prijavu patenta koja vrijedi u više zemalja. Uz rastući broj prijava, EPO nastoji olakšati pristup patentnoj zaštiti, posebice za male i srednje poduzetnike.