2. lipnja

Huawei predstavlja novi operativni sustav za smartfone Harmony, evo što kažu analitičari

25.05.2021 u 10:36

Bionic
Reading

Kineski Huawei najavio je da će 2. lipnja predstaviti svoj novi operativni sustav (OS) za pametne telefone nazvan Harmony, što analitičari ocjenjuju njegovim najjačim potezom dosad usmjerenim na oporavak od štete koju su mu nanijele američke sankcije

Vlastiti operativni sustav značit da se Huawei više neće oslanjati na Android.

Američkim sankcijama Googleu je zabranjeno pružanje tehničke podrške novim modelima Huaweijevih telefona i pristup njegovom Google Mobile Services, paketu usluga na kojima se temelji većina Android aplikacija.

Znalci procjenjuju da će novi OS Harmony samo ublažiti učinak sankcija iz 2019. godine kojima je Huaweiju zabranjen pristup ključnoj tehnologiji američkog podrijetla, onemogućujući mu sposobnost dizajniranja vlastitih čipova i nabavljanja komponenata od vanjskih dobavljača.

Nije jasno hoće li Huawei istodobno predstaviti nove pametne telefone ili će ažurirati postojeće telefone. Također, ne zna se koliko brzo će se uvesti novi OS.

Nekad najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, Huawei je danas 6. na svijetu s četiri posto tržišnog udjela u prvom tromjesečju.

Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa tvrdila je da je kineski telekomunikacijski prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti, a Huawei te optužbe odbacuje.