ISPROBALI SMO

HTC One A9 odličan je mobitel, ali...

29.12.2015 u 15:31

Bionic
Reading

Iako HTC One A9 nije kompanijin ovogodišnji top model uređaja u kategoriji pametnih telefona, zbog njegovih karakteristika, izgleda i stvari o kojima ćemo nešto više reći u nastavku teksta, radi se o mobitelu koji ne bismo odbili kao blagdanski poklon

HTC je ovu godinu obilježio top modelom One M9, koji smo vam prije nekog vremena predstavili, no nešto slabiji model One A9 opasno konkurira da možda i bude bolji odabir.

Nešto slabije tehničke karakteristike, slabiji procesor, uvjetno rečeno slabiji zaslon te ugrađena kamerica, komponente su koje One A9 stavljaju iza top modela kompanije, no njegovom nabavkom nećete pogriješiti ni u kojem segmentu. Uopće nas neće čuditi ako se pokaže da upravo One A9 bude prodavaniji od vrha ponude HTC-a.

Dizajn

HTC One A9 tanašan je uređaj smješten u jedinstveno metalno kućište uz dodatak tzv. prednje staklene površine 2.5D. Što je to uopće staklo 2.5D odnosno zaslon? To su lijepo objasnili naši prijatelji sa stranice Mobile-Place.info koji ukratko navode da se radi o staklu zakrivljenom samo na rubovima, a elektroničke komponente zaslona nisu zakrivljene. Izrada stakla 2.5D nešto je skuplja od regularnog stakla, no daje puno veću vrijednost na gotovom proizvodu koji dobiva vrhunski izgled.

A9 dostupan je u četiri boje (siva, srebrna, zlatna i tamnocrvena).

Ono što su željeli, to su u HTC-u i postigli, jer One A9 izgleda baš kao da se radi o njihovom najboljem modelu mobitela.

Blago zaobljeni rubovi, stražnja strana uređaja s dvije poprečne plastične linije te čitač otisaka prstiju s prednje strane dovode do toga da gotovo u svakom spominjanju mobitela One A9 čujemo da se radi o kopiji Appleova iPhonea. Ne radi se o kopiji, nego o uređaju koji nalikuje iPhoneu. Uostalom, dizajnerima mobilnih uređaja doista više nije preostalo prostora kako bi stvarali uređaje koji će se izgledom isticati na tržištu, zar ne.

U svakom slučaju, HTC One A9 izuzetno je elegantan i izvrsno pristaje dlanu, čemu pridonosi aluminijsko tijelo i zaobljeni rubovi. Jedina stvar koja s vizualne strane strši (doslovno) je objektiv ugrađene 13-megapikselne kamerice, no to je bilo i za očekivati s obzirom na to da je HTC uređaj upakirao u kućište od svega 7,3 milimetra.

S prednje strane smještena je kamera od četiri megapiksela UltraPixel, skrivena notifikacijska LED-žaruljica, senzori te dodirna tipka Home koja ujedno služi i kao skener otisaka prstiju. Čitač je izvrstan te se uređaj može otključati ovako čak i dok je ugašen zaslon.

Prepoznatljivi stereo zvučnik poznat na ranijim modelima sada je smješten s donje strane, uz utor microUSB 2.0 te 3.5-milimetarski utor za slušalice.

Bočne strane rezervirane su za utor microSD, utor kartice nanoSIm.

Zaslon

HTC je u One A9 upakirao petoinčni zaslon AMOLED, uobičajen u tzv. srednjoj kategoriji uređaja. Donosi razlučivost 1.080 p pri 441 ppi-ja, zaštitu Corning Gorilla Glass 4, a svakom prosječnom ljudskom oku prikaz sadržaja zaslona bit će odličan.

Baterija

Ugrađena baterija mobitela HTC One A9 kapaciteta je 2,150 mAh i nije izmjenjiva. Uz slabo korištenje uređaj će bez napajanja izdržati do dva sata, no uz uobičajeno korištenje, kao i mnoge ostale, punit ćete svakodnevno. Na taj podatak uostalom navikli smo kod svih proizvođača, a ciklus punjenja uvelike će ovisiti o vašem načinu korištenja mobitela.

Kamerica

Dvostruka bljeskalica, optika f/2.0 , senzor razlučivosti 13 megapiksela neke su od tehničkih podataka ugrađene kamerice, a fotke koje ćete snimati izaći će sa zadovoljavajućom količinom detalja, vjernim prikazom boja te će zadovoljiti većinu korisnika. Pri snimanju videa dostupno vam je maksimalna razlučivost 1.080 p pri 30 fpsa.

Ono što će razveseliti ljubitelje mobilne platforme Android jest podatak da HTC One A9 odmah dolazi s okusom Marshmallowa, odnosno Androidom u verziji 6.0, uz HTC-ov uobičajeni dodatak sučelja Sense 7.0. Svi dosadašnji vlasnici HTC-ovih uređaja navikli su na Sense te ostale dodatke, poput HTC Blinkfeeda, kojima kompanija želi dodatno poboljšati korisničko iskustvo na mobitelima.

Mobitel pokreće Snapdragon 617 SoC, osmojezgreni procesor (Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & quad-core 1.2 GHz Cortex-A53), Adreno 405 GPU, a dolazi u dvije verzije - ona sa 16 GB podatkovnog prostora isporučuje se s dva gigabajta radne memorije, a verzija sa 32 GB prostora donosi i tri gigabajta radne memorije. Brojni testovi HTC One A9 uzdiže iznad konkurencije u kategoriji srednje klase mobitela, vrlo blizu uz neke vrhunske modele konkurencije. Sve navedeno osigurat će da u svakodnevnom radu, povremenom fotkanju, obitavanju po društvenim mrežama, surfanju, telefoniranju i ostalim komunikacijskim radnjama mobitel stvari obavlja besprijekorno. Ono gdje bi vam mogao zaštekati su trenuci u kojima ćete poželjeti zavrtjeti neku od najnovijih igara ili nešto slično, no ako se nas pita, uređaji ove kategorije nisu namijenjeni takvim aktivnostima.

Zaključak

Kupnjom mobitela HTC One A9 nećete pogriješiti. Pripada u kategoriju uređaja srednje klase, no izgledom i karakteristikama slobodno se može svrstati uz bok nekih snažnijih modela, a besprijekorno će raditi u gotovo svakom korisničkom segmentu. Ono što bi vas moglo odgovoriti od njegove nabavke je činjenica da cijena ne prati namijenjeni srednji segment, tako da je za One A9 potrebno izdvojiti 4.998 kuna ili 798 kuna ako odaberete, recimo, tarifu Najbolja za sve Hrvatskog Telekoma

SPECIFIKACIJE:

Platforma: Android 6.0 (Marshmallow)
2G: GSM/EGSM GSM 900/1800/1900 MHz
3G: UMTS/HSDPA 900/2100 MHz
4G: LTE 800/900/1800/2600 MHz
(CAT6 - podržava maksimalnu brzinu do 300 Mbps)
Bluetooth - v4.1
USB - microUSB v2.0
WiFi - 802.11 a/ac/b/g/n
GPRS, EDGE
HSDPA - do 42,2 Mbps, LTE - do 300 Mbps
Zaslon: 5" AMOLED
Rezolucija zaslona: 1080 x 1920 pix, 16 M boja
Kamera: 13 Mpix
Prednja kamera: Ultrapixel
Video snimanje: 1.080 p
Radna memorija: 2.048 MB
Procesor: Snapdragon 617 Octa Core (4 x 1,5GHz + 4 x 1,2 GHz)
Li-ion, kapaciteta 2.840 mAh
Trajanje razgovora do 960 min
Vrijeme na čekanju do 432 h.
Interna memorija do 16 GB
Vanjska memorija do 200 GB microSD
Masa: 143 g
Dimenzije: 145,75 x 70,8 x 7,26 mm
Jamstvo: 2 godine
Cijena: 4.998,00 kn