MOGY

Oni su otkrili kako učenike potaknuti da vježbaju: 'Dajte im mobitele u ruke'

25.11.2017 u 13:24

Bionic
Reading

Platforma za provođenje treninga Mogy svoju je publiku našla u korporacijama, fitnes klubovima, ali i školama. Šef Mobenda, tvrtke koja stoji iza Mogyja, Andrej Radinger te nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture Mirela Šunda otkrili su nam kako su je iskoristili za to da inspiriraju učenike na zdraviji život

U moru platformi na kojima se mogu naći aplikacije za kreiranje vlastitih programa vježbanja nije se lako snaći. Većinom su to besplatne aplikacije koje zamjenjuju trenera, no učinak, budući da nisu u potpunosti prilagođene različitim potrebama, nije uvijek onakav kakvom smo se nadali.

Upravo zato za oko nam je zapela jedna iz domaće kuhinje - Mogy. Radi se o platformi za provođenje treninga, koja se korisnom pokazala u korporativnom sportskom, ali i školskom okruženju.

Mogy Autor: Mogy

Kako funkcionira, objasnili su nam šef Mobenda, tvrtke koja stoji iza Mogyja, Andrej Radinger te nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture Mirela Šunda koja je iskoristila platformu za poticanje učenika na vježbanje.

'Mogy nije zamjena za osobne trenere, nego alat za pomoć osobnim trenerima. Korištenje Mogyja bez pravog, stvarnog trenera u pozadini nije moguće. Osim što pomaže trenerima da budu brži i efikasniji u svom poslu, Mogy im omogućuje da upravljaju s više klijenata i da rade s klijentima i na daljinu', kaže nam Radinger.

Radi se dakle o platformi za planiranje, provođenje i optimizaciju sportskih i fitnes treninga i aktivnosti za klijente, trenere, teretane, distributere sportske i fitnes opreme, klubove i saveze.

'I naravno, Mogy za škole je model za koji trenutno imamo najviše aktivnosti u Hrvatskoj i koji jako puno obećava, a nastao je u suradnji s profesoricom Mirelom Šundom iz Đakova', kaže Radinger.

Mogy Izvor: Screenshot / Autor: tportal.hr

A kako to funkcionira u školama?

Putem web aplikacije nastavnici učenicima izrade programe vježbanja u skladu s njihovim mogućnostima, željama i potrebama, u kojima se nalaze vježbe koje su prethodno naučili na satu tjelesnog. Te programe učenici dobiju na svoje telefone putem mobilne aplikacije, a mogu ih odraditi gdje žele i kada oni žele - to im je nešto kao domaća zadaća iz tjelesnog. Nakon što su odradili zadane programe označe odrađeno u aplikaciji, a informacija o tome dolazi nastavniku na e-mail adresu.

'Mirela je zapravo shvatila ključnu stvar – ako želi dobiti učenike na svoju stranu, mora im povezati aktivnosti s tehnologijom i dati im mobitel u ruke, a ne maknuti ga od učenika. I to se pokazalo kao pun pogodak', kaže Radinger.

'Željela sam unaprijediti nastavu tjelesne i zdravstvene kulture upotrebom novih sadržaja i moderne tehnologije, bez koje današnji učenici teško mogu zamisliti svoj život, a ujedno na taj način motivirati ih da se više brinu o svojem zdravlju i da tjelesna aktivnost ne bude samo dva puta tjedno u školi, nego da postane njihova kultura življenja. Po dosadašnjim reakcijama i komentarima učenika, čini mi se da sam uspjela u tome', kaže nam profesorica kineziologije i nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture u Srednjoj školi A.G. Matoša u Đakovu Mirela Šunda.

Ova inicijativa je predstavljena na skupovima Agencije za odgoj i obrazovanje za profesore tjelesne i zdravstvene kulture diljem Hrvatske i naišla je na vrlo dobre kritike i interes samih profesora te je ove godine krenuo pilot u još osam škola u Hrvatskoj. Mogy za škole dobio je i suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu svojih aktivnosti te ga iduće godine tvorci očekuju u velikom broju škola u Hrvatskoj.

Na pitanje o tome kako se financiraju Radinger odgovara: 'Kao i većina startupa, financiramo se vlastitim sredstvima osnivača te potporama i projektima EU-a. Potpore smo do sada primili od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te kroz te projekte surađujemo s HAMAG BICRO-om, što se, s obzirom na moja dosadašnja iskustva s državnim institucijama, pokazalo kao nestvarno dobro iskustvo', kaže.

'Ne mislim tu samo na potpore koje smo dobili, već na suradnju, susretljivost i stručnost ljudi s kojima smo radili i radimo – izuzetno je to pozitivno iskustvo i nama velika pomoć u ovoj ranoj fazi. Tu je svakako i RAZA, koja nam pruža odlične uvjete za normalan rad i razvoj s ciljem daljnjeg rasta. Ipak, najveća financijska injekcija je do sada dolazila od Roba MacIntyera, našeg američkog partnera i idejnog začetnika aplikacije Mogy. Plan je da Mogy iduće godine postane profitabilan i samoodrživ te su sve poslovne aktivnosti usmjerene u tom pravcu', zaključuje njegov tvorac.