DANIJELA BALIKIĆ

Hrabar zaokret: Upoznajte inovatoricu koja nas želi natjerati da živimo zdravije

12.11.2017 u 17:17

Bionic
Reading

Danijela Balikić socijalna je pedagoginja koja danas stoji iza tvrtke za proizvodnju dodataka prehrani, a najnovijim projektom - aplikacijom My Capps - namjerava pokoriti međunarodno tržište. Evo njezine priče

Socijalna pedagoginja i žena koja stoji iza inovativnog zagrebačkog startupa Orange & Green, što se bavi proizvodnjom i prodajom dodataka prehrani za jačanje imuniteta, Danijela Balikić jedna je od onih koje su na profesionalni zaokret nagnale životne okolnosti.

Jedan od glavnih motiva za osnivanje ove kompanije bila je i tragedija koja je zadesila obitelj Balikić. Čak i dio njihove poslovne politike inspiriran je kćerkom koja je tragično preminula 2011. u 24. godini života. Obitelj Balikić je u spomen na nju osnovala AIM's Fund, odnosno Anita's Inspiration Movement.

Sada, u svojim kasnim četrdesetima, Danijela Balikić s mužem planira  proboj na međunarodnu scenu aplikacijom My Capps. Kako to namjeravaju napraviti, ispričala je za tportal.

Svatko ima drugačije potrebe

'Vrlo važan faktor u poslovanju je skorašnje uvođenje sustava za dodatke prehrani koji su skrojeni prema potrebama individualnog potrošača. Ovo je postignuto unošenjem informacija, poput onih o krvnoj slici te zdravstvenim navikama i općih podataka kao što su dob, rasa, spol i težina, koje aplikacija dodaje profilu koristeći za to stvoren upitnik. Zahvaljujući toj kombinaciji aplikacija stvara jedinstvenu algoritamsku formulu za svakog korisnika koja odabire optimalnu kombinaciju vitamina, minerala i ljekovitog bilja prilagođenog njegovim potrebama', kaže nam Balikić. 

Danijela Balikić Izvor: Ostale fotografije / Autor: Danijela Balikić

Kako napominje, aplikacija My Capps još je u stadiju razvoja, a bit će dostupna za Android i iOS.

'Temelj našeg poslovnog koncepta leži u velikim promjenama u ponašanju ljudi u pogledu njihove ishrane. U gradovima živi sve više ljudi, suvremeni urbani čovjek sve se manje hrani kod kuće, a vrste hrane dramatično su izmijenjene u kratkom razdoblju', objašnjava Balikić.

Problem nedostatka vremena za spravljanje hrane, ističe, postaje planetarni trend te jedan od glavnih negativnih produkata globalizacije. Ovaj način života, u kombinaciji s poslovnim i emotivnim stresom, mijenja prehrambene navike urbanog čovjeka nagore.

Osmišljeno lokalno, planirano za globalno

'Dodaci prehrani dobivaju na važnosti jer ona gubi na balansu. Zbog pogrešne, loše i neuravnotežene prehrane organizmu je potrebna detoksikacija te je nutritivno zatrovan i stanično preopterećen lošim aditivima', objašnjava inovatorica.

Pažljivim praćenjem trendova došli su do jednostavnog rješenja koje je danas kamen temeljac tvrtke.

Aplikacija My Capps, kao i čitava kompanija, orijentirani su na međunarodno tržište.

Kao dio startup platforme Pioneer u Beču i tamošnjeg akceleratora inovacijskih tvrtki, ušli su u izbor 100 najuspješnijih svjetskih startup tvrtki na području zdravstva i farmaceutike, Health Pioneers 2017., koji je krajem listopada održan u tehno startup parku B1.Building Business u Amsterdamu.

'Aplikacija My Capps izazvala je velik interes investitora, s kojima su uspostavljeni prvi kontakti', otkriva nam Balikić.

Riječ je naime o ventures capital fondovima iz Londona, Beča i Amsterdama. Kompanija trenutno pregovara i s potencijalnim mentorima i financijerima iz startup akceleratora f6s Pioneers Discover iz Beča, u sklopu kojih je za Orange & Green interes pokazala i kompanija B.Braun, jedan od vodećih svjetskih pružatelja usluga i proizvođača zdravstvenih rješenja.

Nema izlika

Poruka za sve koji razmišljaju o profesionalnom zaokretu?

'Po svim poslovnim kriterijima, Hrvatska je jako staromodna. Zato i zaostajemo. Jedini je put napretka osobna mijena i ulaganje u sebe svaki dan - čitanjem, istraživanjem i putovanjima. Prosječni životni vijek na pragu je 80 godina i zato ne postoji izlika kojom bismo s 50 prestali maštati i stvarati. Ako se svako jutro probudite i pomislite - da, to je ono čime se želim baviti, bez obzira na novac (on je rezultat, to će doći), tada će se sve okolnosti posložiti u danom trenutku i činit će se da ste odjednom uspjeli', zaključila je naša sugovornica.