NAJPOPULARNIJI VW

Hrvatska među zemljama s najvećim rastom prodaje automobila

25.10.2016 u 17:33

Bionic
Reading

Zemlje Starog kontinenta tijekom prošlog mjeseca ostvarile su najbolju prodaju automobila u posljednjih deset godina, najveći je porast ostvaren u Rumunjskoj - čak 62,7 posto. Omiljeni model Europljana i dalje je Golf

Na teritoriju 29 zemalja Europe tijekom rujna 2016. u odnosu na isto razdoblje prošle godine prodano je 7,1 posto više osobnih automobila odnosno 1.495.815 primjeraka, navodi tvrtka za istraživanje i prikupljanje podataka o automobilima Jato Dynamics u priopćenju. Tvrtka dodaje kako je to prema njihovim podacima najbolja prodaja automobila u jednom mjesecu tijekom posljednjih deset godina te kako Europa polako pokazuje znakove oporavka.

Sva su tržišta rasla osim tri - Irske, Nizozemske i Grčke gdje je prodaja u odnosu na rujan prošle godine pala 1,5, 4,8 i 9,9 posto. Prvak rasta je Rumunjska s rastom od 62,7 posto, a od značajnijih tržišta prodaja se povećala i u Italiji (17.4 posto), Poljskoj (19.8 posto) te Španjolskoj s 13,4 posto. U Hrvatskoj je tržište također značajno raslo, prema podacima Jato Dynamicsa 16.8 posto, a prema podacima domaće agencije Promocija plus 18.1 posto više nego u rujnu 2015..

Europljani su prvi put u jednom mjesecu kupili više do 400.000 SUV-ova (porast od čak 23,6 posto u odnosu na isti mjesec 2015.) što pokazuje kako je ova klasa uvjerljivi pobjednik te će se broj ovog tipa modela kod proizvođača i kupaca samo i dalje povećavati u nadolazećim godinama.

Najprodavaniji SUV-ovi su Hyundai Tucson, BMW X1 i Mercedes GLC Coupe, a sa 17,1 rastao je i luksuzni segment u kojem prednjači BMW Serije 7, dok je u klasi gradskih automobila favorit kupaca Volkswagen Polo. Jato navodi kako bi jedini pravi izazov za automobilsku industriju mogao biti Brexit zbog činjenice da se mnoge tvornice automobila nalaze u Velikoj Britaniji.


Top 10 Marki po prodaji

Volkswagen
Ford
Opel/Vauxhall
Renault
Mercedes
BMW
Audi
Peugeot
Fiat
Škoda

Top 10 modela po prodaji

Volkswagen Golf
Ford Fiesta
Volkswagen Polo
Opel/Vauxhall Corsa
Renault Clio
Nissan Qashqai
Opel/Vauxhall Astra
Peugeot 208
Volkswagen Tiguan
Mercedes C­ klase