ZNANSTVENICI PREDVIĐAJU

Holografski videopozivi do 2015. godine

23.12.2010 u 11:29

Bionic
Reading

IBM krajem svake godine anketira više od 3.000 istraživača da sazna kakve nas tehnologije očekuju u budućnosti. Jedno od najzanimljivijih predviđanja je mogućnost holografskih videopoziva do 2015. godine

Znanstvenici koji se bave istraživanjem budućih tehnologija smatraju da ćemo već 2015. godine imati mogućnost ostvariti holografske videopozive svojim mobilnim telefonima. Telefoni se neće pouzdati u 3D ekrane, već će posjedovati minijaturni svjetlosni projektor sposoban prikazati trodimenzionalni objekt – hologram.

Druga predviđanja anketiranih znanstvenika uključuju baterije koje će raditi na zrak i trajati 10 puta dulje od današnjih baterija, računala koja će motriti, analizirati i isporučivati informacije o prometnim gužvama u realnom vremenu te grijanje domova toplinom generiranom računalima.

Predviđanja znanstvenika nisu uvijek točna. IBM ovu anketu provodi već godinama, a 2006. godine su znanstvenici predvidjeli skoru implementaciju glasovnog prevođenja u realnom vremenu. Ta tehnologija dan danas nije usavršena, iako su ostvareni veliki napredci u zadnjih nekoliko godina. S druge strane, anketirani znanstvenici su 2007. godine predvidjeli širenje virtualne okoline, što se obistinilo popularnošću društvenih mreža i računalnih igara poput Second Lifea. U IBM-u kažu da ne očekuju da znanstvenici budu uvijek u pravu već da svojim predviđanjima potaknu razmišljanja o budućim tehnologijama i njihovim primjenama.