'LIGHTFIELD' TEHNOLOGIJA

HoloFlex je pametni telefon kojim upravljate savijanjem zaslona

09.05.2016 u 07:14

Bionic
Reading

U jednom od najnaprednijih 'medijskih' laboratorija, Human Media Labu, nikao je jedan vrlo zanimljiv projekt. Dok su Samsung i LG ponešto utišali svoju borbu pametnim telefonima (ograničeno) savitljivih svojstava, HML je predstavio prototip HoloFlex. Riječ je o pametnom telefonu koji koristi 'holografski lightfield' zaslon, a sadržaj se kontrolira i savijanjem uređaja

Njegovo srce čini Qualcomm Snapdragon 810 čip uparen s 2GB radne memorije. No najvažnija stvar je zaslon, izveden u fleksibilnoj OLED tehnologiji (razlučvosti 1.920 puta 1.080 piksela) i prekriven s tisućama minijaturnih optičkih sustava izvedenih 3D ispisom.

Svaka od 16.640 minijaturnih leća projicira različit dio istog prikaza, što omogućuje svakom gledatelju da vidi različitu stvar iz različitog kuta. Svaki od ovih blokova predstavlja određenu slikovnu 3D informaciju. IEEE Spectrum navodi kako je riječ 'informacija' posebno bitna, jer je riječ o tzv. lightfield zaslonu koji prikazuje 'holografski sadržaj'. 'Hologram izgleda trodimenzionalno zbog toga što nisu uključene samo infromacije gdje je piksel u x ili y osi, već i infromacije o kutu svjetlosnih zraka.


I dok razlučivost cijelog polja zaslona u holografskom smislu nije impresivna, svakako je riječ o vrlo zanimljivom projektu s potencijalom za komercijalnu primjenu - jednog dana. Usprkos prikazu od svega 160 puta 104 šesterokuta (ili polja), korisnik jasno može vidjeti 3D objekte i upravljati njima savijanjem uređaja:

'Uključivanjem dubinske kamere (poput Intel RealSense rješenja za mobilne uređaje, op.a.) korisnici mogu raditi prave holografske video konferencije jedni s drugima', rekao je jedan od istraživača na projektu, R. Vertegaal te dodao da savijanjem zaslona korisnici 'doslovno mogu iskočiti iz zaslona i gledati oko sebe'.

Istraživači će 9. svibnja prikazati svoj HoloFlex prototip na konferenciji u San Joseu - ACM CHI 2016. Više detalja moguće je saznati na službenim stranicama projekta