STRAŠNA LJEPOTA

HIV kakav nikada prije niste vidjeli

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 19.02.2011 10:47
  • Objavljeno 19.02.2011 u 09:00
Nagrađen model na 2010 International Science and Engineering Visualization Challenge

Nagrađen model na 2010 International Science and Engineering Visualization Challenge

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Nešto tako maleno, a toliko složeno kao što je virus HIV-a vrlo je teško čak i zamisliti, kamoli vizualizirati

No u duhu one narodne poslovice 'Prijatelje drži blizu, a neprijatelje još bliže', Ivan Konstantinov i njegov tim iz Visual Science Companyja prošle su godine stvorili dosad najdetaljniji trodimenzionalni model opasnog patogena. Njihov interaktivni model ovih je dana osvojio prvu nagradu na natjecanju 2010 International Science and Engineering Visualization Challenge koje zajedno organiziraju časopis Science i National Science Foundation (NSF).

Prikaz se sastoji od 17 različitih viralnih staničnih proteina i membrane koja sadrži 160 tisuća molekula lipida iz osam različitih kategorija, a sve je prikazano u točnim proporcijama. Virusov genom obojen je narančastom bojom, dok su sivom bojom označene strukture koje ulaze u virus kada dođe u kontakt s ljudskim stanicama.

Tim je svoju kreaciju napravio na temelju preko 100 članaka vodećih stručnjaka za HIV i konzultacija s brojim znanstvenicima. Pregledali su i cijelo mnoštvo snimaka napravljenih rendgenskim zrakama.

Konačnu viziju kreirali su stručnjaci za 3D grafiku, a za cijeli posao trebalo im je oko tri mjeseca.

Zahvaljujući visokoj rezoluciji, model bi se mogao koristiti u medicini, u školama, za interaktivne aplikacije i na webu.

Virus HIV izaziva AIDS - zaraznu i neizlječivu bolest koja se ne može spriječiti cjepivom niti izliječiti uklanjanjem virusa - može se tek usporiti proces oštećenja imunološkog sustava. Kuglastog je oblika, a promjer mu je između 100 i 180 nm.

Pobjednici ranijih natjecanja

Prenosi se putem krvi, spolnim odnosom ili s majke na dijete. Infekcija putem krvi moguća je na više načina. Jedan je transfuzija, no takvi su slučajevi danas vrlo rijetki jer se krv temeljito testira. Najčešća je mogućnost zaraze među intravenoznim ovisnicima o drogama, budući da vrlo često koriste zajedničke igle.

Virus se može prenijeti spolnim putem i to tijekom homoseksualnog ili heteroseksualnog odnosa (analnog i vaginalnog). Zaraza spolnim putem se najčešće dešava kod osoba koje često mijenjaju seksualne partnere i imaju spolne odnose s ovisnicima. Dokazano je da se upotrebom kondoma mogućnost zaraze pri spolnom odnosu umanjuje za 10 puta.

HIV je od otkrića 1981. godine do danas odnio oko 25 milijuna života. Svake godine njime se zarazi oko pet milijuna ljudi, od čega oko 0,8 milijuna djece. Godišnje umire tri milijuna, a u svijetu s infekcijom trenutačno živi 42 milijuna ljudi, što je 1,2 posto odrasle populacije.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi