VELIČINA JE BITNA

Rakete iz Muskova SpaceX-a puno su veće nego što smo mislili

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 23.06.2018 07:31
  • Objavljeno 23.06.2018 u 07:31
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SpaceX

Od 'malog' Falcona 9, preko Falcon Heavyja, pa sve do masivnog BFR-a, rakete iz SpaceX-a na videosnimkama i fotografijama izgledaju relativno maleno. Ovu iluziju uspješno razbija najnoviji video koji veličinu spomenutih svemirskih letala uspoređuje s onom poznatih građevina

Elon Musk nedavno je podijelio video koji nam uvelike pomaže vizualizirati veličinu raketa iz SpaceX-a. Zahvaljujući specijalnim efektima uspoređujemo veličinu Falcona 9, Falcona Heavy i BFR-a sa stvarima iz pravog života.

Video, naravno, umjesto pravih raketa koristi 3D modele koje je napravio Reese Wilson te prikazuje veličinu raketa s kojima SpaceX i Elon Musk planiraju ispuniti svoje planove o putovanju svemirom. Falcon 9 najčešće se koristi za slanje satelita u svemir, dok Falcon Heavy trenutno 'pod pojasom' ima jedan Tesla Roadster, BFR bi trebao prevoziti ljude do Marsa već 2024.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Corridor Crew

Musk je video komentirao ležernim 'cool', dok je autor Phil Plait čak rekao da je 'očaravajući'.

Falcon 9 je najčešće korištena raketa SpaceX-a, visoka je 70 metara i teška 544 tone. Falcon Heavy je u principu nekoliko Falcona 9 spojenih u jedno, što znači da je nešto šira i teža. Pod 'nešto' mislimo na dodatne 544 tone.

  • +8
  • +5

Falcon Heavy, lansiranje rakete

Izvor: Profimedia / Autor: nn

BFR - gorostas među raketama

BFR je apsolutni superteškaš u usporedbi sa Falconom 9. Raketa bi trebala početi prevoziti ljude i opremu na Mars već 2022. Riječ je o čudovištu visokom 106 metara i teškom gotovo pet tisuća tona. Raketa bi pored letova na Mars služila za ture oko Zemlje.

Prvi let BFR-a zakazan je za prvu polovicu iduće godine.

KAKAV LIK

Koje to sve kompanije vodi neumorni Elon Musk?

Pogledaj galeriju
7

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!