Cyberkriminal

Hakerski napad na Yahoo bio je puno gori nego što smo mislili

04.10.2017 u 11:48

Bionic
Reading

Nakon što je Verizon čuo za sigurnosni propust nakon kojeg je s Yahooa pokradeno pola milijarde adresa i lozinki te zaprijetio da ih neće kupiti, Yahoo je svoju cijenu morao spustiti za 350 tisuća dolara. Kako stvari stoje, sigurnosno stanje u Yahoou je puno, puno gore

Yahoo se opet nalaz u problemima. Sudeći prema izvješću, hakeri su prije četiri godine ukrali osobne informacije oko tri milijarde korisnika. Podsjetimo, Yahoo je prošle godine razotkrio kako su tijekom cyber napada 2013. bili ugroženi podaci oko milijarde profila. Na žalost brojnih posjetitelja Yahooa, šteta je puno, puno veća.

Milijarde ugroženih

Naravno, neposredno nakon napada pričalo se o 'samo' 500 milijuna računa', no kasnije se ispostavilo da ih je bilo dvaput više. Prema najnovijem izvješću, doduše, situacija je gora nego što je itko mogao pomisliti - ukradeni su doslovno svi računi koje je itko ikad otvorio.

Informacija o masivnom sigurnosnom propustu nije stigla iz Yahooa, već iz Komisije za sigurnost i razmjenu podatka (SEC) koja je razotkrila dokaze koji pokazuju na krađu osobnih informacija doslovno svih tadašnjih Yahoo korisničkih profila.

Sigurnosne mjere

Yahoo je nakon objave SEC-a zauzeo obrambeni stav izjavivši da je kompanija 'napravila sve da zaštiti korisničke profile'. Kako stvari stoje, Yahoo pod 'sve' misli na cirkularni email koji korisnike upozorava da promijene lozinku. Problem je, doduše, što je kompanija poruku poslala korisnicima za koje je zaključila da su ugroženi (500 milijuna, pa nakon toga jedna milijarda), što znači da oko dvije milijarde ljudi nikad nije dobilo upozorenje da su bili hakirani.

Verizon, koji je odlučio kupiti Yahoo definitivno neće biti oduševljen ovim informacijama.