NISU STALI NA APPLEU

Hakerski napad na iPhone bio je veći nego što se mislilo, evo tko je još bio žrtva

02.09.2019 u 10:11

Bionic
Reading

Čini se kako je napad na Appleove pametne telefone dosad nezabilježenih razmjera, kojeg su krajem prošlog tjedna otkrili u Googleu, bio širih razmjera no što se isprva činilo

Žrtve kampanje čiji je cilj bio zaraziti računala i smartfone pripadnika nacionalne manjine Ujgura u Kini bili su, piše Forbes, operativni sustavi Android i Microsoftov Windows. Ta je skupina već dulje vrijeme meta kineske vlade. Googleov i Microsoftov operativni sustav napadnuti su putem istih web odredišta s kojih je stigao udar na iPhone.

TEHNO SAVJETI

Kako prepoznati lažnu aplikaciju? Donosimo sedam savjeta

Pogledaj galeriju

Moguće je kako je bio dijelom šireg pothvata koji je trajao dvije godine te kako je mijenjan ne bi li se prilagodio promjenama u načinima korištenja tehnologije u Ujgura.

Zasad još nije poznato je su li u Googleu znali kako su metom napada bili i drugi operativni sustavi, uključujući i njihov, ali postoje naznake kako nisu. Iz Microsofta su poručili kako njih iz projekta Zero nisu obavijestili o napadu.

Prema nekim izvorima, Google je o ciljanim web odredištima nadležne u Appleu obavijestio još u veljači ove godine. Javno upozorenje objavili su 29. kolovoza. Dosad još nije objavljeno o kojim se web odredištima radi.