BRIGA ZA OKOLIŠ

Greenpeace se okomio na Facebook

02.09.2010 u 11:19

Bionic
Reading

Predstavnici Greenpeacea pokrenuli su kampanju kojom će pokušati natjerati predstavnike Facebooka da se okrenu obnovljivim izvorima energije

Najveća društvena mreža na svijetu Facebook trenutačno broji nešto više od 500 milijuna korisnika. Za upravljanje svim korisničkim podacima te svim segmentima svog servisa, Facebook troši ogromne količine električne energije za pokretanje i održavanje svojih servera.

U veljači ove godine, predstavnici Facebooka najavili su izgradnju novog podatkovnog centra u američkoj saveznoj državi Oregon koji bi se trebao bez problema nositi s obradom velike količine podataka te uvođenjem novih mogućnosti servisa. Ono što zabrinjava jest podatak da će Facebook za napajanje tog centra koristiti struju dobivenu iz kompanije Pacific Power, a koja se u proizvodnji većinom oslanja na ekološki neprihvatljiv ugljen.

Upravo zato Greenpeace je pokrenuo peticiju u sklopu koje želi pokušati natjerati Facebook da se okrene obnovljivim izvorima energije.

Sasvim očekivano, Facebook o potrošnji struje svojih podatkovnih centara ne želi javno govoriti, no sasvim je izvjesno da se za upravljanje svim mogućnostima servisa troše velike količine struje.

Prema nekim procjenama, ako se nastavi rast Facebooka, do 2020. podatkovni centri ovog servisa trošit će oko 1.963 milijardi kilowatt-sati, što je više od potrošnje Francuske, Njemačke, Kanade i Brazila zajedno.