restrukturiranja

Gotovo 80 posto radnika u IT industriji pronađe posao već tri mjeseca nakon otkaza

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 29.12.2022 11:52
  • Objavljeno 29.12.2022 u 11:52
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Volodymyr Melnyk / Alamy / Alamy / Profimedia

Čak i najveće IT kompanije svijeta pogođene su krizom i masovno otpuštaju svoje radnike, a prema navodima jedne američke burze rada, IT djelatnici ubrzo nakon otkaza pronađu novi posao

Zuckerbergova Meta, Muskov Twitter te mnogi drugi velikani IT industrije u procesima su restrukturiranja, koji između ostalog uključuje masovna otpuštanja radnika. Kako se ispostavlja, mnogi od otpuštenih radnika vrlo brzo pronađu posao.

Wall Street Journal navodi da je 79 posto radnika u IT industriji, a koji su nedavno otpuštenia uspjelo pronaći novi posao u roku od tri mjeseca. Podaci dolaze iz ankete koju je provela američka burza rada ZipRecruiter, a u kojoj su novi zaposlenici anketirani o svom poslovnom putu.

Prema podacima, gotovo 40 posto pronašlo je novi posao u roku od mjesec dana od početka potrage. Za nešto više od 40 posto potrebno je između jednog i tri mjeseca, oko 15 posto je trebalo tri do šest mjeseci da nađe novi posao, a oko 5 posto više od šest mjeseci. Jedan od razloga za brzo pronalaženje novog posla vjerojatno je to što imaju iskustvo u tom sektoru pa im ne treba toliko obuke za nove poslovne uloge.

Prema ZipRecruiteru 74 posto radnika koji su ponovno zaposleni ostali su u tehnološkom sektoru, a ostalih 26 posto odlučilo je promijeniti industriju i zaposliti se u maloprodaji, financijskim uslugama i zdravstvu. Anketi ZipRecruitera odgovorilo je 2550 stanovnika Sjedinjenih Američkih Država koji su unutar šest mjeseci do sredine listopada promijenili radno mjesto, donosi WSJ.