U PREGOVORIMA

Google želi kreirati globalnu i jeftinu mrežu za pozive, poruke i internet

07.04.2015 u 14:08

Bionic
Reading

Google pregovara s vlasnicima mobilnih mreža diljem svijeta kako bi kreirao vlastito globalno rješenje, bez potrebe za izradom vlastite infrastrukture. Telegraph saznaje kako trenutno traju pregovori s vlasnikom mobilne mreže Three, što bi Amerikancima omogućilo korištenje uređaja u inozemstvu bez dodatnih troškova, bilo da je riječ o pozivima, SMS porukama ili podatkovnom prometu

Već neko vrijeme internetom kolaju glasine kako Google želi kreirati globalnu mrežu, u suradnji s brojnim mobilnim operaterima, a kako bi korisnicima pružio mogućnost korištenja mobilnih uređaja bez straha jednom kada napuste granice svojih zemalja. Kompanija je prošli mjesec službeno otkrila kako planira vlastitu pokusnu mrežu koja će počivati na infrastrukturi operatera s kojima se postigne suradnja.

Taj 'mali projekt' ima za cilj nešto mnogo značajnije - pokaže li se da pregovori i pripadajuće regulacije zemalja omoguće takvo što.


Analitičari smatraju da je potez vrlo značajan, jer bi se cijene mogle drastično sniziti uslijed konkurencije. Ipak, koraci koje je kompanija iz Mountain Viewa za sada povukla ne pokazuju da će stvar ići dalje od američkih potrošača. Dok je roaming jedan od značajnijih problema, a Google nudi vlastito rješenje - u Europi je stvar nešto drugačija. Već niz godina se pokušava ostvariti značajnija regulacija telekom tržišta, a što bi kao posljedicu moglo imati potpuno uklanjanje roaming troškova.

S druge strane, ulazak jednog IT diva na takvo tržište možda znači da će se priključiti i drugi...