bard

Google tinejdžerima diljem svijeta daje pristup svom AI chatbotu

17.11.2023 u 15:31

Bionic
Reading

U rujnu ove godine Google je tinejdžerima u SAD-u omogućio pretraživanja pomoću AI chatbota Barda za tinejdžere u SAD-u, dajući im pristup rezultatima s dodatnim informacijama i poveznicama. Sada je tvrtka to omogućila i tinejdžerima u većini zemalja diljem svijeta; sve dok je njihov jezik postavljen na engleskom i sve dok ispunjavaju minimalnu dob potrebnu za upravljanje vlastitim Google računom. Minimalna dob razlikuje od zemlje do zemlje, no uglavnom je to od 13 do 16 godina

Google će omogućiti tinejdžerima korištenje svog AI chatbota Barda, no uz određene mjere sigurnosti. Slično kao kada je otvorio Search Generative Experience (SGE) maloljetnicima, Google kaže da je postavio 'odgovarajuće zaštitne mjere'. Tvrtka je, naime, uvježbala Barda da prepozna neprikladan sadržaj za mlađe korisnike, piše Engadget.

Prema riječima voditelja proizvoda u Googleu, Tulsea Doshija, njihov AI chatbot bit će dostupan tinejdžerima diljem svijeta tek nakon što navrše minimalnu dob za upravljanje vlastitim računom, odnosno 13 godina.

Osim toga, Bard će automatski pokrenuti svoju značajku dvostruke provjere odgovora kada korisnik tinejdžer postavi svoje prvo pitanje, jer možda nisu svjesni uobičajenog fenomena koji se u LLM-u naziva 'halucinacija'. Kada generativni AI chatbot halucinira, to znači da daje besmislene i netočne odgovore.

'Dopuštamo tinejdžerima korištenje Barda kako bi pronašli inspiraciju, istražili nove hobije i rješavali svakodnevne probleme. Na primjer, mogu zamoliti Barda da sastavi nekoliko savjeta za govor predsjednika razreda, preporuke za koja sveučilišta aplicirati ili načine za naučiti novi sport', pojasnio je Doshi.

Dodao je da će na početku tinejdžeri moći koristiti Bard samo na engleskom jeziku, no planira se podrška i za druge jezike u budućnosti. Što se tiče sigurnosnih mjera, istaknuto je kako su one usmjerene na pomoć tinejdžerima u razumijevanju rada generativnog AI-ja te sprječavanje pristupa nesigurnom sadržaju.

Neke od sigurnosnih mjera uključuju to da će Google podijeliti sadržaj, primjerice videozapise sa sažetkom kako generativni AI funkcionira i kakve su njegove potencijalne opasnosti. Kada tinejdžer postavi pitanje temeljeno na činjenicama, odgovori Barda bit će dodatno provjereni pretraživanjem Googlea.

Bard će prepoznati područja koja su neprikladna za mlađe korisnike i spriječiti prikazivanje nesigurnog sadržaja u svojim odgovorima tinejdžerima, navode iz Googlea.

Doshi je najavio i dodatak novih značajki u Bard koje će dodatno koristiti tinejdžerima, kao što je objašnjenje rješenja matematičkih jednadžbi te mogućnost stvaranja grafikona iz tablica i podataka.