'VRHUNAC TEHNOLOGIJE'

Google slavi 90. obljetnicu prvog, mehaničkog televizora

26.01.2016 u 09:29

Bionic
Reading

I dok mnoštvo kućanstava danas uživa u TV uređajima tankim poput mobitela i uz FullHD prikaz, ono što je pokrenulo stvar prije 90 godina bio je mehanički TV. Da, mehanički uređaj koji je bio poznat kao 'televisor', a uspješno je prenosio sadržaj na manjoj udaljenosti. Ova preteča 'kralja dnevnih soba' zaslužila je tako i mjesto na Google tražilici

Kombinirao je mogućnosti radio aparata s rotirajućim mehanizmom koji je stvarao 'video'. Pionir tog svijeta bio je škotski izumitelj John Logie Baird. Njegovo prvo postignuće odvilo se 1924. godine kada je uspješno prenio treperavi prikaz na udaljenosti od kakvih tri metra. No, tek dvije godine nakon, 26. siječnja 1926. odvila se prva javna demonstracija 'moći' TV uređaja, kada je Baird uspješno prenio sliku nekoga u susjednoj prostoriji.

Za te potrebe u odnosu na prvi prototip poboljšao je i brzinu prikaza sadržaja, koja se pri demonstraciji našla na 12,5 sličica u sekundi.

Izumitelj je nastavio raditi na svom aparatu čije su slike bile jako malene (kakvih osam centimetara puta šest centimetara) pa je 1927. uspješno prenio sadržaj i preko telefonske linije na udaljenost od čak 705km. BBC je iskoristio Bairdovo otkriće kako bi prenosio TV sadržaj do sredine tridesetih godina, kada je polako stigla elektronička televizija.