KUD SVI, TUD I GOOGLE

Google potvrdio: Pixel 6 će slijediti ovaj sve popularniji trend

18.08.2021 u 09:52

Bionic
Reading

Premda bi se riječ 'popularna' dala zamijeniti nečim drugim, Google je odlučio napraviti istu stvar kao Apple i Samsung prije njega - isporučiti flagship bez punjača

Google se, sudeći prema izvješću Vergea, pridružio proizvođačima koji su sa smartfonima prestali isporučivati punjače. Kompanija je tijekom prestavljanja Pixela 5A napomenula da je riječ o posljednjem telefonu koji će doći sa punjačem, što znači da Pixel 6, telefon koji će za Google obilježiti 2021. - ove jeseni stići samo sa USB kabelom i pribadačom za SIM.

Rezon iza ovakve odluke Google pripisuje pretpostavki da više manje svi imamo USB-C punjače te da ih kompanija više ne treba stavljati u kutije novih smartfona. Slične stavove imaju Apple i Samsung koji svoju odluku pravdaju očuvanjem prirode. Kakav god nastup bio, doduše, ove kompanije iza odluka skrivaju porast zarade (manje pakiranje, niža cijena transporta, zasebna prodaja punjača).

Da, istina je da manje isporučenih punjača u teoriji smanjuje elektronički otpad, premda je ovo, unatoč tome što kompanije govore, jako teško dokazati. Naime, ispušteni plinovi za transport bit će identični, s obzirom da će ljudi tako i onako nastaviti kupovati punjače od drugih proizvođača koji će transportom posredno nastaviti zagađivati prirodu.

Što god mi rekli za smartfone bez punjača, jedna stvar je sigurna: ako Google, Apple i Samsung odluče izbaciti punjače, budite sigurni da će to napraviti i manje kompanije. Premda se velik broj potrošača osjeća prevarenima - dajući više novca a dobivajući manje robe, moramo se naviknuti na stvarnost gdje nepopularni trendovi ponekad pobjeđuju.