BORBA DIVOVA

Google ne želi dijeliti profit s izdavačima

05.11.2012 u 11:52

Bionic
Reading

Google zahtjev njemačkih novinskih izdavača za podjelom profita naziva početkom 'kraja informacija na internetu'

Njemački prijedlog zakona kojim bi se Google i druge internetske tražilice natjeralo da dio svog profita od oglasa podijele s novinskim izdavačkim kućama čije vijesti objavljuju u svojim rezultatima naišao je na oštre kritike.

Naime, kako prenosi Financial Times, Google je njemački prijedlog, o kojem bi Bundestag trebao raspravljati krajem studenog, okarakterizirao kao 'početak kraja informacija na internetu'.

'Takvo bi miješanje u način na koji funkcionira internet bio globalni presedan', smatraju u Googleu.

Ističu kako bi se moglo dogoditi da korisnici u Njemačkoj ne mogu pristupiti određenom sadržaju, kao što je to trenutačno slučaj s pojedinim uracima na YouTubeu.
To bi, s jedne strane, moglo 'otjerati' Google iz Europe, ali i potaknuti razvoj lokalnih tražilica vijesti.

I dok Google uživa potporu zagovornika slobodnog pristupa informacijama, njemački političari ističu kako je plaćanje autorski prava nužno. Baš kao i u slučaju plaćanja autorskih prava u glazbenoj ili filmskoj industriji.

Slično misle i u Francuskoj i Italiji koje bi također u skoroj budućnosti mogle donijeti zakone o plaćanju tantijema.

Uvođenje takvog zakona moglo bi u potpunosti promijeniti sliku interneta, ali i način na koji ga korisnici pretražuju. Informacija bi tako u budućnosti mogla postati skupa roba koju se nabavlja u 'podzemlju'.