STIŽE GOOGLE DRIVE

Google namjerava izgurati Dropbox

17.04.2012 u 10:22

Bionic
Reading

Div iz Mountain Viewa trebao bi vrlo brzo ponuditi Google Drive, vlastitu inačicu servisa za pohranu podataka u računalnom oblaku

O novom servisu još uvijek nema puno pouzdanih i provjerenih informacija. No The Next Web piše kako bi Google Drive mogao biti predstavljen već tijekom idućeg tjedna, moguće u utorak ili srijedu.

Ponudit će pet gigabajta prostora za pohranu podataka besplatno. Trebate li više, morat ćete nadokupiti. No i to je više od dva gigabajta, koliko trenutno nudi Dropbox.

Navodno će od početka raditi i na Windowsima i na Macovima. Za očekivati je da će biti temeljito integriran s ostalim Googleovim servisima, vjerojatno ponajviše s Gmailom.

TechCrunch je, čini se, uspio dokopati se neke od inačica Google Drivea. Logirali su se pomoću korisničkog imena i lozinke za Gmail. Po pisanju tog sitea, riječ je o funkcionalnoj aplikaciji, koja podržava dokumente stvorene u Gdrawu i Gdocsima.

Neobično je što Google već nije izbacio takvu uslugu na tržište. Uz Dropbox, koji je trenutni tržišni lider, Apple, Amazon i Microsoft već su lansirali svoje favorite (iCloud, Cloud Drive i SkyDrive).

Tvrtke koje se bave tim segmentom poslovanja sve se više okreću poslovnim korisnicima, a sklapaju se i savezništva s proizvođačima pametnih telefona. Tako su se, primjerice, HTC i Samsung udružili s Dropboxom i ponudili 25 gigabajta dodatnog prostora vlasnicima uređaja iz serije One ili Galaxy Tab 2.