REBRANDING

Google Bard je sad Gemini, ima i svoju aplikaciju

09.02.2024 u 10:07

Bionic
Reading

Kao što je Microsoft preimenovao Bing Chat u Copilot kako bi objedinio svoj brend generativne umjetne inteligencije, Google radi isto s Bardom i Duetom

Googleove usluge umjetne inteligencije sada nose naziv Gemini, prema multimodalnom modelu umjetne inteligencije.

Google je također predstavio namjensku aplikaciju Gemini Android, uz izdanje robota za brbljanje za kojeg trebate platiti kako biste dobili pristup naprednijim mogućnostima.

Gemini je dostupan na 40 jezika na webu.

Zbogom Assistantu?

Preuzmete li Gemini za Android, moći ćete njime zamijeniti Google Assistant kao zadanog pomoćnika na svom uređaju.

Kad dugo pritisnete dugme za početnu stranicu ili izgovorite Hej Google, vaš telefon ili tablet računalo može pokrenuti Gemini umjesto Asistanta.

Ovu promjenu možete napraviti u sklopu Assistanta. Time ćete omogućiti novi razgovorni sloj na vašem zaslonu.

Zajedno s brzim pristupom Geminiju, sloj će nuditi kontekstualne prijedloge, kao što je mogućnost generiranja opisa za fotografiju koju ste upravo snimili ili traženje više informacija o članku koji je na vašem zaslonu.

Također ćete moći pristupiti često korištenim značajkama Assistanta putem aplikacije Gemini, od upućivanja poziva i postavljanja tajmera do upravljanja pametnim kućnim uređajima.

U budućnosti bi u Gemini trebalo biti uključeno više sadašnjih značajki Assistanta, pa neće biti čudno ako taj digitalni pomoćnik u sadašnjem obliku u potpunosti nestane u jednom trenutku.

Dostupna i Ultra 1.0

Aplikacija također uključuje pristup Gemini Advanced, putem kojeg će biti moguće pristupiti Ultri 1.0, što bi trebao biti Googleov najveći i najsposobniji model umjetne inteligencije.

Taj bi model trebao moći voditi duže i dublje razgovore, uz prisjećanja konteksta iz prethodnih razgovora. Stoga bi trebao ponuditi značajno veće mogućnosti kad je riječ o složenim zadacima poput računalnog kodiranja, logičkog zaključivanja, praćenja nijansiranih uputa i suradnje na kreativnim projektima.

Gemini Advanced sada je dostupan na engleskom jeziku u 150 država i teritorija. Kako biste mu pristupili, morat ćete se prijaviti za novu pretplatu Google One AI Premium, koja košta 20 američkih dolara mjesečno nakon dvomjesečnog besplatnog probnog razdoblja.

Uz Gemini Advanced, ova pretplata uključuje što i Google One Premium, uključujući dva terabajta prostora za pohranu i virtualnu privatnu mrežu.

Pretplatnici će također moći u bliskoj budućnosti koristiti Gemini u aplikacijama kao što su Gmail, Docs, Slides i Sheets.

Za sada ne postoji zasebna aplikacija Gemini za iOS. Umjesto toga, možete mu pristupiti putem aplikacije Google, kuckanjem po sklopki Gemini.

Gemini je sad dostupan na Androidu i iOS-u na engleskom jeziku u Sjedinjenim Državama. Sljedeći tjedan Google će početi nuditi pristup chatbotu na više jezika na engleskom, kao i na japanskom i korejskom, piše Engadget.