POMOĆ UNICEFU

Google daje milijun dolara za borbu protiv virusa Zika

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 04.03.2016 15:32
  • Objavljeno 04.03.2016 u 15:32
zika mikrocefalija

zika mikrocefalija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: UNICEF

Uz novac, div iz Mountain Viewa je ponudio alate i inženjere kao ispomoć pri analizi podataka te mapiranju i prognozi mogućih putova širenja virusa

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je širenje virusa Zika prijetnjom po javno zdravlje. Dosad se proširio u 39 zemalja. Za borbu protiv te bolesti zatražila je 56 milijuna dolara.

Virus kojeg prenose komarci u većini slučajeva ne izaziva simptome, bio je povezan s povećanjem broja slučajeva mikrocefalije te smrtnost djece.

Google je udružio snage s UNICEF-om te uz novac ponudio alate i inženjere kao ispomoć pri analizi podataka te mapiranju i prognozi mogućih putova širenja virusa. UNICEF će, skupa s Panameričkom zdravstvenom organizacijom, također dobiti dodatnih 500 tisuća dolara za terenski rad.


U UNICEF-u sredstva planiraju utrošiti na podizanje razine svjesnosti, smanjivanje populacije komaraca, razvoj cjepiva i sprječavanje širenja virusa. Procjenjuje se kako će svojim aktivnostima obuhvatiti 200 milijuna stanovnika Latinske Amerike.

Google je pripremio i obilje podataka o virusu na 16 jezika. Upit 'zika virus' u njegovoj tražilici dat će vam kao rezultat pregled virusa, informacije o simptomima i upozorenja vezana uz javno zdravstvo.

Više:Mashable i Google

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi