PORUKE OD POVJERENJA

Gmail uvodi promjene: Što znači plava kvačica?

04.05.2023 u 11:26

Bionic
Reading

Google u Gmail uvodi plavu kvačicu sličnu onoj na Twitteru kako bi olakšao razaznati prave adrese od onih prevarantskih

Google uvodi novu značajku za Gmail koja će korisnicima pomoći otkriti je li pošiljatelj autentičan ili se radi o prevarantu. Nakon što primite email od tvrtke koja je potvrdila identitet, vidjet ćete plavu kvačicu pored imena u prostoru za pristiglu poštu, piše Engadget.

Ažuriranje kvačice najnovija je Googleova implementacija tehnologije indikatora marke za identifikaciju poruka (BIMI). Google je BIMI u Gmailu počeo testirati te je autentificirane logotipe isprva pružio robnim markama koje su se upisale u BIMI kako bi u svoje emailove uključile autentificirane logotipe. Plava kvačica pored adrese mogla bi biti očitiji pokazatelj, ponajprije zbog toga jer se njezine svrhe sjećaju s Twittera prije ere Elona Muska.

Ako u Gmailu dovučete kursor iznad kvačice, iskočit će mali prozor s natpisom 'Pošiljatelj ove e-pošte potvrdio je da je vlasnik [ime domene s koje je poslano] i logotipa na profilnoj slici.' Isti prozor također sadrži vezu koja usmjerava na stranicu s više informacija.

'Snažna autentifikacija emaila pomaže korisnicima i sigurnosnim sustavima emaila da identificiraju i zaustave neželjenu poštu, dok također omogućuje pošiljateljima da pojačaju povjerljivost njihove robne marke', napisao je Google na službenom blogu. 'Ovo povećava povjerenje u izvore e-pošte i daje čitateljima impresivno iskustvo, stvarajući bolji ekosustav emaila za sve.' Značajka bi svim korisnicima usluge trebala doći do kraja tjedna.