sigurnosni ključ

Stigao je i taj dan: Google uvodi zamjenu za lozinke!

03.05.2023 u 15:10

Bionic
Reading

Vaš Google račun sad podržava digitalne sigurnosne ključeve koji lako mogu zamijeniti lozinke i prijavu u dva stupnja

Google je uveo nov način prijave pomoću kriptografskih ključeva koji traže pristup autentificiranom uređaju te dolaze na Google računa na svim većim platformama. Korisnici se od danas mogu prebaciti na pristupne ključeve tijekom prijava te se u cijelosti riješiti lozinki i verifikacijskih kodova u dva koraka, piše Verge.

Ključevi su sigurnija, praktičnija alternativa lozinkama koje promoviraju velike tehnološke tvrtke poput Googlea, Applea, Microsofta i drugih članova FIDO Alliancea. Mogu zamijeniti tradicionalne lozinke i sustave prijava kao što su 2FA i SMS potvrda s lokalnim PIN-om ili biometrijskom autentifikacijom uređaja - poput otiska prsta ili Face ID-ja. Ti se biometrijski podaci ne dijele s Googleom (ili bilo kojom trećom stranom), a postoje samo na vašim uređajima, što pruža veću sigurnost i zaštitu jer ne postoji lozinka koja bi se mogla ukrasti u slučaju napada krađe identiteta.

Nakon što Google računu dodate sigurnosni ključ, platforma će ga početi tražiti svaki putk kad se prijavite ili kada otkrije potencijalno sumnjivu aktivnost koja zahtijeva dodatnu provjeru. Pohranjuju se na bilo kojem kompatibilnom hardveru poput iPhonea s iOS-om 16 i Android uređaja s Androidom 9 te se mogu dijeliti s drugim uređajima u operativnom sustavu pomoću iClouda ili upravitelja lozinki.

Ako želite, još uvijek možete koristiti tuđi uređaj za privremeni pristup svom Google računu. Odabirom opcije 'koristi pristupni ključ s drugog uređaja' stvara se jednokratna prijava koja ne rezultira prijenosom pristupnog ključa na novi hardver. Google napominje da nikada ne biste trebali stvarati sigurnosni ključ dijeljenom uređaju jer će svatko tko može pristupiti i otključati taj uređaj moći pristupiti vašem Google računu.

Korisnici mogu opozvati sigurnosne ključeve u postavkama Google računa ako posumnjaju da netko drugi može pristupiti računu ili ako izgube jedini uređaj na kojem je taj sigurnosni ključ pohranjen. Google naglašava da korisnici uključeni u Program napredne zaštite, besplatnu uslugu koja pruža dodatnu sigurnosnu zaštitu od krađe identiteta i zlonamjernih aplikacija, mogu odabrati korištenje ovih kriptografskih ključeva umjesto svojih uobičajenih fizičkih sigurnosnih ključeva.

Trebat će neko vrijeme dok podrška za sigurnosne ključeve ne bude široko prihvaćena, što znači da će Google računi nastaviti podržavati postojeće metode prijave. Ovo ljudima koji trenutno nemaju pristup uređaju koji podržava biometrijsku autentifikaciju daje vremena za prijelaz na novu tehnologiju.