MADE IN CHINA

Foxconn seli problematičnu tvornicu?

30.06.2010 u 12:50

Bionic
Reading

Foxconnova tvornica koja je pod povećalom javnosti zbog učestalih samoubojstava radnika mogla bi se preseliti na sjever Kine i tako izbjeći poboljšanje radnih uvjeta

Oglas u gradu Hebi na sjeveru Kine u kojem Foxconn traži 300.000 radnika daje naslutiti da bi taj veliki proizvođač elektronike mogao preseliti proizvodnju iz medijski dostupnijeg i eksponiranijeg juga na zatvoreni sjever. Razlog tome česta su samoubojstva radnika u tvornici u Shenzenu zbog čega su i tvrtka i proizvodni pogon došli pod povećalo medija. Možda je najveći razlog medijske zainteresiranosti za status radnika u Foxconnovoj tvornici činjenica da se tamo proizvode iPhonei, ali i druga elektronika renomiranih zapadnih tržišnih marki poput Della, Microsofta ili Nintenda.

U oglasu za poslove navodi se da će radnici u tvornici, koja bi se trebala otvoriti u Hebiju, primati mjesečnu plaću u protuvrijednosti od 176 američkih dolara dok su na probnom roku. Ako zadovolje na probnome roku, puna plaća iznosit će 300 američkih dolara, a radit će se šest dana u tjednu sa 'samo' tri sata prekovremenog svaki dan ako bude potrebno.

Foxconn je već razmišljao o zatvaranju problematične tvornice i o preseljenju proizvodnje u Vijetnam, Indiju ili Tajvan gdje su radnici još jeftiniji. Međutim, medijska pažnja ih je natjerala na podizanje nadnica u tvornici u Shenzenu, na postavljanje zaštitnih mreža za 'skakače s krova' i visokih prozora te na unajmljivanje tvrtki koje paze na radnike u spavaonicama. Tvornica u Shenzenu zapošljava 420.000 radnika pa vjerujemo da jedno takvo masovno otpuštanje ne bi dobro sjelo ni Kini kao državi.