SET by Superology

[FOTO/VIDEO] Studenti, pažnja: Uskoro počinje esport fakultetski turnir koji osim dobre zabave može osigurati i - karijeru

02.10.2021 u 07:33

Bionic
Reading

Za manje od tjedan dana počinje studentski esport turnir SET by Superology koji će u dva i pol mjeseca održavanja iznjedriti pobjednika, ali i talente nužne domaćim IT tvrtkama. O svemu je više za tportal otkrio Nikola Stolnik iz Good Gamea, organizatora turnira

Osam fakulteta, jedna ekipa po fakultetu, šest igrača u ekipi i pet igara u kojima će se natjecati do kraja godine.

U četvrtak 7. listopada počinje studentski esport turnir SET by Superology te će u dva i pol mjeseca održavanja iznjedriti pobjednika, ali i talente nužne domaćim IT tvrtkama.

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić/Biljana Starčić

Upravo time vodili su se u tvrtki organizatoru Good Gameu, čiji nam je direktor Nikola Stolnik ispričao više o natjecanju.

'Još na samom našem početku imali smo ideju spajati tehnološke kompanije kroz videoigre, da zaljubljenicima u njih ponudimo platformu na kojoj će pokazati svoje umijeće, ali i povezati se s istomišljenicima. Nakon što se to pokazalo uspješnim s domaćim tvrtkama došli smo na ideju da bi i studente trebalo uključiti u tu priču jer kompanije traže studente koji su digitalno pismeni, vole tehnologiju, razumiju pop kulturu...', kaže Stolnik.

Kako ističe Stolnik, cijelu ovu priču pogurala je pandemija, u kojoj su se ubrzali transformativni procesi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Student Esports Tournament

'Krajem prošle godine krenuli smo razmišljati o tome kako napraviti ligu za tehnološke fakultete, a da cijela priča ne bude suhoparna. Želimo staviti studente na pozornicu te pokazati javnosti da postoje zaljubljenici u videoigre koji su samoostvareni i vrlo uspješni. Nisu to samo djeca koja od svojih roditelja bježe u podrume, u svijet videoigara', objašnjava Stolnik.

Kako pojašnjava, na taj način studenti će se povezati i međusobno, a fakulteti će dobiti novi kanal komunikacije. Svih osam fakulteta odmah je bilo za natjecanje, a neki su čak morali održati interne kvalifikacije za tim koji će braniti njihove boje.

Igre na turniru

  • FIFA 21
  • Counter Strike: Global Offensive
  • Rocket League
  • League of Legends
  • PUBG: Battlegrounds

'U narednom periodu od dva i pol mjeseca reprezentacije fakulteta natjecat će se u pet disciplina. Obično kad se organiziraju prvenstva fakulteta igra se samo jedan naslov u određenom periodu, no ovo smo napravili kako bismo smanjili barijeru ulaska u reprezentaciju, ali i da bi se unutar tima pokazala suradnja', pojašnjava Stolnik.

Svako natjecanje prenosi se uživo putem i može pratiti preko SET kanala - Twitcha i Youtubea - a svaka dva tjedna održava se natjecanje iz jedne igre i u svakom okršaju zbrajaju se bodovi za pojedini fakultet.

'Natjecatelji nisu poznati široj javnosti; sve su to jako mladi cure i dečki koji vole videoigre i za koje će se navijati i u zajedničkim praćenjima mečeva na samim fakultetima', otkriva Stolnik.

A što čeka pobjednika?

'Pobjednički fakultet opremit ćemo opremom za livestream pa će svi studenti tako moći igrati videoigre, učiti produkciju ili livestreamati videoigre', zaključio je Stolnik, a u ovom pilot-projektu ističe posebnu ulogu Superologyja, tvrtke koja razvija tehnologije usmjerene na aplikacije i sport te su prepoznali esport kao jedan od bitnih faktora razvoja komunikacije sa studentima.

  • +4
Good Game i Nikola Stolnik Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Njihov osnivač Ivan Klarić za kraj je poručio: 'S fakulteta u tech firmu koja razvija softverske proizvode po standardima Silicon Valleya. Transfer iz Hrvatske u London, San Francisco ili neki drugi svjetski tech hub. Rad s najboljima i stjecanje ownershipa nad svojim radom, svojim odlukama i odgovornostima. To su prilike koje dugoročno želimo omogućiti ambicioznim mladim ljudima u Hrvatskoj, a najbolji način da se bolje upoznamo je upravo kroz esport. Na ovu ideju GoodGamea odmah smo rekli da'.

Fakulteti koji sudjeluju na turniru

Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb

'Veliko nam je zadovoljstvo sudjelovati na natjecanju. FER-ovi studenti su aktivni i uspješni od samih početaka studentskih esport natjecanja u Hrvatskoj tako da očekujemo dobre rezultate. Posebno se veselimo formatu natjecanja koji donosi nove izazove i dozu svježine', poručili su s FER-a.

Tehničko veleučilište u Zagrebu

'Izuzetno nam je drago sudjelovati u prvom izdanju Student Esports Tournamenta. Naši studenti, sadašnji i bivši, su već sudjelovali u Good Game eventovima, te se s nama vesele podržati ovakvu jednu inicijativu aktivnim sudjelovanjem. Nadamo se dobrom plasmanu, nastavku suradnje u budućnosti, ali najviše dobroj zabavi', rekao je Vladimir Šimović, dipl.ing.el., predavač na Veleučilištu i voditelj projekta.

Algebra

'Visoko učilište Algebra najkvalitetniji je stručni studij u Hrvatskoj. Prva smo obrazovna institucija u Hrvatskoj koja je u sklopu studijskih programa uvela i diplomski studij razvoja računalnih igara. Jako smo sretni što je naš Algebra esport tim dio natjecanja te očekujemo dobre rezultate! Neka igre započnu!', poručio je doc.dr.sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Osijek

'FERIT je fakultet kojem su studenti uvijek na 1. mjestu. Kao fakultet podržavamo održavanje Student Esports Tournamenta i drago nam je da naši studenti imaju priliku sudjelovati te da će im sudjelovanje omogućiti umrežavanje i unaprijeđenja soft skill vještina', rekao je izv. prof. dr. sc. Danijel Topić; prodekan za nastavu i studente.

Fakultet organizacije i informatike, Varaždin

'Ponosni smo što smo dio Student Esports Tournamenta i što svojim studentima možemo omogućiti dodatne prilike i mogućnosti. Studenti fakulteta organizacije i informatike bili su više godina zaredom sveučilišni prvaci u Esportu, te im mi kao fakultet nastojimo kroz ovo, ali i druge oblike sličnih natjecanja promovirati odgovorni pristup videoigrama koji osim aspekta zabave uključuje i edukaciju. Svjesni smo ogromnih potencijala koje donosi 'gaming industrija', te ovo smatramo načinom našeg doprinosa prepoznatljivosti iste. Također, ovo vidimo kao izvrsnu priliku i za dodatna umrežavanja što je isto jedan od razloga zbog kojeg želimo dati podršku njihovom sudjelovanju na ovom ili sličnim natjecanjima. Nadamo se, kao i do sada, uspješnom plasmanu našeg tima, a svim sudionicima želimo puno sreće, zanimljivih druženja i dobru zabavu!', poručila je prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa; prodekanica za poslovanje i ljudske potencijale.

Sveučilište Sjever

'Sveučilište Sjever predstavlja vodeću visokoškolsku instituciju u području multimedije i dizajna, 3D računalne grafike, razvoja video igara kao i cjelokupne STEM tehnologije. Esports trendovi u svijetu su prepoznati i unutar naše institucije, te nam je izuzetna čast biti sudionik prve esports sveučilišne lige u Hrvatskoj!', rekao je doc. dr. sc. Andrija Bernik, voditelj kolegija za 3D računalnu grafiku, virtualnu i proširenu stvarnost, te produkciju video igara sa Sveučilišta Sjever.

Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb

'Fakultet strojarstva i brodogradnje s velikim zadovoljstvom sudjeluje u prvom izdanju Student Esport Tournamenta u kojem će se studenti FSB-a natjecati za naslov najboljeg esport studentskog tima u Hrvatskoj. Kao i klasični sport, esport razvija natjecateljski duh i potiče timski rad koji je vrlo važan za buduće visokokvalificirane stručnjake iz područja strojarstva, brodogradnje, zrakoplovnog inženjerstva, mehatronike i robotike. Osim toga, dio naših diplomiranih studenata zasigurno će naći svoje mjesto u gaming industriji, jednoj od najbrže rastućih industrija u svijetu. Želimo puno uspjeh svim sudionicima, a timu FSB-a da na dostojan način predstavlja naš fakultet na ovom natjecanju', rekao je prof. dr. sc. Krešimir Grilec, dipl. ing. stroj., prodekan za nastavu.

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu

'Vjerujemo da je Student Esports Tournament zamašnjak u spoznaji da unutar e-industrije postoji veliki broj neiskorištenog kapaciteta, a kojim studentima omogućujemo širenje perspektive u osobnim, socijalnim, istraživačkim, poslovnim ili nekim drugim vještinama. Drago nam je institucionalno biti dio SET projekta, čime podupiremo razvoj e-sport industrije u Hrvatskoj u nadi da će im se otvoriti horizonti u stvaranju nove dodane vrijednosti, te da će im naša interakcija u tome pomoći', kaže Ivan Granić, prof., v. pred., SET Team Manager, u ime uprave FESB-a u Splitu.