Ikea home smart

[FOTO/VIDEO] Ne treba vam ni električar: Kako zapravo rade Ikeine rolo zavjese na daljinsko upravljanje

12.10.2019 u 22:18

Bionic
Reading

Rolete kao rolete, reći će netko, no pametne zavjese Fyrtur i Kadrilj imaju veliku prednost pred svom dosadašnjiom konkurenciju: koštaju daleko manje i zahtijevaju profesionalnu ugradnju, složni su kritičari

Priča o Ikeinim pametnim roletama počela se raspredati još negdje u siječnju. Najavljene pa otkazane, navodno zbog poboljšavanja firmwarea, sad se kao novost mogu pronaći u europskim katalozima; ima ih i u Kanadi, a Amerikanci još nestrpljivo čekaju da se pojavio i u tamošnjim trgovinama Ikee.

Cijena Ikenih roleta na daljinsko upravljanje nije njihov jedini, ali je svakako jedan je od najjačih aduta. Najmanji model rolo zavjesa za zamračivanje Fyrtyr s bežičnim upravljanjem, dimenzija 60x195 cm, stoji 1299 kuna. Onaj najveći, dimenzija 120x195 cm, skuplji je 300 kuna. Model Kadrilj još je jeftiniji i njegova cijena kreće se između 1099 i 1499 kuna.

I kako zapravo funkcioniraju Ikeine rolete o kojima broji cijeli svijet? Krenimo od instalacije; da biste ih postavili na prozore, dovoljno je slijediti upute za sastavljanje priložene u pakovanju. Za instalaciju ne treba zvati električara jer ove rolo zavjese dolaze s punjivim baterijama, tako da nema potrebe za spajanjem žica s glavnim električnim instalacijama.

Rolo zavjesama može se upravljati pomoću priloženog daljinskog upravljača ili IKEA Home smart aplikacije, dostupne za instalaciju na iOS ili Android uređajima ili putem TRÅDFRI pristupnika koji se prodaje zasebno.

Dobra je stvar što jedan upareni daljinski upravljač ili IKEA Home smart aplikacija može upravljati s više zavjesa. Svaka je rolo zavjesa zasebno već uparena s daljinskim upravljačem, a s istim daljinskim može se upariti do četiri rolo zavjesa. Istroši li vam se baterija, a u kući nemate rezervnu, zavjesu možete spustiti i laganim povlačenjem prema dolje.

Vodič za sastavljanje Ikeinin rolo zavjesa na daljinsko upravljanje Izvor: Društvene mreže / Autor: Tech Maze

Zavjesama se može upravljati pomoću tajmera, ali i glasom. IKEA Home smart aplikacija provest će vas kroz proces povezivanja s aplikacijama Amazon Alexa, Apple HomeKit i Google Assistant na vašem mobilnom uređaju. Aplikacija se može besplatno preuzeti putem Google Playa ili App Storea.

Daljinski upravljač ima domet deset metara, a koristeći pristupnik i Home smart aplikaciju zavjesama možete upravljati iz bilo kojeg kuta svoga doma, sve dok je vaš mobilni uređaj prijavljen na istu WiFi mrežu kao i pristupnik. Neke aplikacije omogućit će upravljanje zavjesama i kad niste kod kuće.

  • +4
Ikeine rolo zavjese Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ikea

Normalnim korištenjem, a to podrazumijeva spuštanje i dizanje roleta jednom dnevno, puna bi baterija trebala trajati između četiri i šest mjeseci do novog punjenja. Baterija bi se trebala napuniti za otprilike četiri do pet sati.

Sa Ikeinim zavjesama stiže i garancija kvalitete na pet godina no valja zapamtiti da se Kadrilj i Fyrtur ne smiju koristiti u kupaonici ili na otvorenom. Tkanina Kadrilj zavjese prozirna je i propušta svjetlo u prostor, dok je Fyrtur tkan od materijala koji potpuno blokira svjetlost i zatamnjuje prostoriju.