TEHNO RECENZIJa

[FOTO] Isprobali smo Start S5 - je li ovo pametni telefon za vašu baku ili djeda?

 • Autor: Miroslav Wranka
 • Zadnja izmjena 17.08.2022 11:21
 • Objavljeno 17.08.2022 u 11:21
MeanIT Start S5

MeanIT Start S5

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Mobitel s Androidom domaćeg distributera nudi nekoliko zanimljivih mogućnosti za osobe treće životne dobi, ali ima i puno prostora za poboljšanje

Smart S5 izgledom više podsjeća na pametni telefon nego na klasični mobitel.

Ponajprije to može zahvaliti zaslonu u boji dijagonale pet inča (12,7 centimetara), koji dominira prednjim dijelom uređaja. No, dizajn također uglavnom slijedi odrednice po kojima su smartfoni već godinama prepoznatljivi.

Od njih odstupa tek po velikim fizičkim tipkama za uspostavu i prekid poziva, smještenih pri dnu prednjeg dijela uređaja, između kojih je zasebna tipka za pozive u hitnim slučajevima, označena velikim slovima SOS.

Te su tipke plastične (kao i cijelo kućište, uostalom) i izdignute kako bi bilo lakše ih pronaći i pritisnuti bez gledanja.

SOS tipka ne samo što će pozvati broj osobe odabrane za kontakt u hitnim slučajevima, već će i automatski uključiti zvučnik kako bi olakšala komunikaciju.

 • +2

MeanIT Start S5 - fotografije uređaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Start S5 je lagan, dobro leži u ruci i razmjerno ga je lako koristiti. Njegovu crnu površinu trebat će svakodnevno čistiti ako vam smetaju otisci prstiju, masnoće i druge nečistoće koje iznimno lako prikuplja.

Kućište ima poklopac straga, ispod kojeg su zamjenjiva baterija te utori za dvije kartice SIM i karticu microSD. Poklopac na sredini gornjeg dijela ima otvor za kameru i bljeskalicu, a na donjem rešetku za zvučnik. Razmjerno je lako ukloniti ga, ali vraćanje zna biti zahtjevno jer ne sjedne dobro od prve.

Na desnom bridu su tipke za regulaciju jačine zvuka i uključivanje uređaja, dok je na lijevom tipka za uključivanje baterijske svjetiljke.

Također je opremljen utorom za microUSB i 3,5-milimetarskim audio ulazom za slušalice (koje mogu poslužiti i kao antena za FM radio).

Zaslon bi mogao biti i bolji

Sprijeda je zaslon dijagonale pet inča (12,7 centimetara) i razlučivosti FWVGA+ (960 puta 480 piksela), s povećim obrubom.

Zaslon je solidan, no s obzirom na to kome je primarno namijenjen bilo bi dobro podići rezoluciju na barem HD (ako već ne i puni HD), kako bi ponudio još oštriju sliku s više kontrasta.

Zbog niske je rezolucije, naime, slika dosta zrnata pa se Start S5 oslanja na velike sličice, slova i druge trikove kako bi bio što pogodniji za korištenje osobama treće životne dobi. To, naravno, nije loše samo po sebi, ali bi bilo još bolje kad bi obje pogodnosti bile na raspolaganju.

Uz krupnija slova i sličice Start S5 također je moguće namjestiti za reverzni prikaz. Zvuči korisno, ali u praksi se nije pokazao naročito praktičnim.

Start S5 pogoni četverojezgreni procesor, podržan s dva gigabajta radne memorije. To je otprilike dovoljno za obavljanje razmjerno jednostavnih zadaća za koje je namijenjen, pogotovo zato što vrti izdanje operativnog sustava Android 11 Go. Ipak, ne bi bilo zgoreg malo podebljati RAM kako bi radio još brže.

Na raspolaganju je 16 GB memorije za pohranu, što je moguće proširiti s još 32 GB. Dolazi također s utorima za dvije kartice SIM, ali možete zaboraviti na mobilni internet jer podržavaju maksimalno do 3G.

(Ne)stabilno postolje

Osim punjača i kabela, u paketu s modelom Start S5 dolazi i postolje. Također je od plastike i vrlo lagan što mu - za razliku od samog uređaja - nije prednost, već nedostatak.

Naime, postolje tog tipa treba biti nešto teže, kako bi se mogućnost prevrtanja (i eventualnog oštećenja mobitela) svela na najmanju moguću mjeru. Tijekom korištenja nisam stekao dojam kako je tomu doista tako.

Postolje je dovoljno široko kako bi bilo stabilno. Ali je dovoljan već i mali pritisak kako bi ga se pokrenulo. Za neka buduća izdanja ne bi bilo loše razmotriti ojačavanje i/ili otežavanje barem njegovog donjeg dijela.

Osim kao fiksno mjesto gdje je moguće pametni telefon odložiti na dulje vrijeme dok nije u uporabi, postolje služi i za njegovo punjenje.

Iako je na raspolaganju i standardno punjenje izravnim spajanjem na struju, korišenje postolja vjerojatno će biti većini ljudi znatno praktičnije rješenje.

Zamjenjiva baterija

Kad smo već kod punjenja, Start S5 dolazi s izmjenjivom litij-ionskom baterijom kapaciteta 2200 mAh. Izmjenjive baterije u ovakvim uređajima imaju smisla jer su izgledi kako će ih vrijeme pregaziti zbog razvoja softvera razmjerno mali, zbog čega nije loše imati na raspolaganju mogućnost produljenja radnog vijeka.

Trajanje baterije ovisit će, naravno, o intenzitetu korištenja. Dojma sam kako većina korisnika neće trebati puniti Start S5 češće od jednom do dva puta tjedno.

Kako je riječ o bateriji razmjerno malog kapaciteta, punjenje od nule do sto posto kapaciteta ne bi trebalo potrajati puno dulje od nekih 45 minuta. No, čini mi se kako je najbolje držati ga u postolju kako bi se stalno nadopunjavao.

O kamerama (prednja sa senzorom od dva megapiksela, stražnja s 0,3 MP) se nema puno toga za reći. Funkcionalne su, ali za fotografiranje ih treba koristiti tek ako doista nemate ništa bolje pri ruci.

Ugrađeni zvučnik doista je prilično glasan. Vjerujem kako će doprijeti i do osoba koje slabije čuju.

Poseban način rada za starije osobe

Start S5 specifičan je po tome što možete birati hoćete li ga koristiti u načinu rada Senior ili kao bilo koji drugi pametni telefon.

Senior se ne razlikuje samo po većim sličicama i slovima, već i po tome što nudi sučelje prilagođeno starijim osobama. Tako će na početnom zaslonu, primjerice, ponuditi mogućnost kontaktiranja članova obitelji i često korištenih brojeva.

Ta bi značajka bila pun pogodak kad ne bi dolazila sa začkoljicom. O čemu se radi? Kad ju pokrenete, umjesto izravnog poziva pojavljuje se novi izbornik iz kojeg je moguće odabrati obavljanje poziva, slanje SMS-a i nekoliko drugih opcija.

Slova u tom izborniku doista su veća, ali bi ipak mogla biti povećom preprekom osobama slabijeg vida, naročito ako nisu naviknute na korištenje izbornika i operativnih sustava poput Androida općenito.

Također, značajka za povećavanje dijelova zaslona (s, recimo, tekstom) nije radila najbolje baš svaki put. Trebalo je dosta strpljenja kako bi se dobio željeni ishod.

Trebate li kupiti MeanIT Start 5?

Ukupno gledano, Start 5 nudi dovoljno prednosti zbog kojih biste ga trebali uzeti u obzir pri nabavci pametnog telefona za stariju osobu.

Fizičke tipke za obavljanje poziva i SOS pozive rijetkost su među smartfonima općenito, pa tako i uređajima ovog cjenovnog razreda. Uređaj je razmjerno jednostavan za korištenje i lagan, procesor je solidan, baterija će izdržati koliko se traži od nje, a Start S5 može dobro poslužiti i kako biste baku ili djeda postupno uveli u svijet pametnih telefona s Androidom. (Iako, ako vam to nije bitno, za 699 kuna možete naći jači uređaj).

S druge strane, na značajkama koje povećavaju pristupačnost treba još poraditi, a i bilo bi dobro opremiti ga zaslonom više razlučivosti (makar to podiglo cijenu ponešto).

MeanIT Start 5 - ključne specifikacije

 • Zaslon: FWVGA+ TN, 5 inča (12,7 cm), 960 puta 480 piksela
 • Procesor: četverojezgreni
 • RAM: dva GB
 • Memorija: 16 GB (proširivo do 32 GB, microSD)
 • Kamere:

- stražnja: dva MP

- prednja: 0,3 MP

 • Baterija: 2200 mAh, zamjenjiva
 • Povezivanje: microUSB (USB OTG), Wi-Fi 802.11 b/g/n, 3G/2G, Bluetooth
 • Senzori i ostalo: GPS, FM radio, dvije kartice SIM, kartica microSD, LED svjetiljka
 • Operativni sustav: Android 11 Go
 • Boja: crna
 • Cijena: 699 kuna
 • Ustupio: Intelkom

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!