TEHNO RECENZIJA

[FOTO] Isprobali smo Samsung Galaxy Z Fold4 - pogledajte što je pokazao uređaj koji ne ostavlja ravnodušnim

28.08.2022 u 18:34

Bionic
Reading

Najnoviji luksuzni predstavnik Samsungove linije preklopnih telefona u 2022. inovaciju je zamijenio iteracijom

Samsung četvrtom generacijom preklopnih smartfona iz serije Z radi još jedan korak u 'normalizaciji' smartfona s preklopnim ekranima, a najnoviji Galaxy Z Fold4 dodatno se približio izvornoj ideji hibridnog uređaja za mase.

Iteracijske nadogradnje

Ipak, razlike između Z Folda3 5G i Z Folda4 uglavnom su sitne. Samsung je najnovijim modelom etablirao tehnologiju na kojoj želi razvijati nove uređaje i koncentrirao se na to da ih učini boljima i manje kompliciranima, uz nekoliko estetskih poboljšanja.

Uz 7,6-inčni unutarnji zaslon, robusniju šarku i dizajn naglašen mat finišem, Fold4 je nedvojbeno lijep. Riječ je o podebljem i čvrstom uređaju koji u novoj verziji dolazi i s otpornošću na vodu. Zatvaranje šarke pruža zadovoljavajući otpor, a vanjski i unutarnji ekran imaju manje rubove i sve izgleda cjelovitije, pogotovo uz nove funkcije za veće ekrane koje je u sklopu Androida 12L nedavno izbacio Google. Telefon je također tanji i elegantniji dok je rasklopljen, uz šarku koja se 'skriva' i radi na dojmu da u rukama držite pravi tablet.

Fold je, tim rečeno, i dalje prilično težak uređaj. Uz 263 grama i debljinu od 15,8 milimetara u preklopljenom stanju, korištenje ni u jednom trenu ne stvara iluziju posvećenog pametnog telefona - da pred sobom imamo tablet koji je, eto, usput i smartfon.

  • +6
Samsung Galaxy Z Fold4 - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Zasloni, kamera i performanse

Oba načina rada i dalje na pristojan način vrše svoju funkciju. Na koncu, i unutarnji i vanjski panel su AMOLED ekrani s visokom svjetlinom i kontrastom, ONE UI je i dalje kristalno čist i čitak, a mogućnost raspoređivanja nekoliko aplikacija u mozaike koje možete vrlo lako raspoređivati na ekranu zgodan je i vrlo koristan trik.

I dalje ima vidljivu brazdu koja je nešto manje uočljiva nego na prošloj inačici - ali je i dalje prisutna. Što se performansi tiče, za njih je odgovoran najnoviji Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 uparen s grafičkim procesorom Adreno 730 i 12 GB memorije. Tim rečeno, smartfon se nije pretjerano zagrijavao ni pod većim pritiskom igara i aplikacija, a svakodnevno čačkanje po društvenim mrežama i internetu radio je bez zastoja.

Što se kamerica tiče, ostavile su nam mješovit dojam. Dok u gornjem dijelu unutarnjih ekrana s jedne strane imamo i dalje lošu (ali bolje skrivenu) kameru od 4 MP, selfi kamerica od 10 MP na vanjskom ekranu uz niz opcija radi solidan posao. As u rukavu Folda 4 je i dalje glavna kamera jer u najnovijoj verziji dolazi s puno boljom optikom: glavnim širokokutnim objektivom od 50 MP, telefoto objektivom od 10 MP i trostrukim optičkim zumom i ultraširokutnim objektivom od 12 MP - istim arsenalom kao na Galaxyju S22, uz manjak nekih softverskih funkcija koje će malo kome nedostajati (stostruki digitalni zum). Bili bismo ipak sretniji da je kompanija u uređaj ugradila kamere prisutne na modelu S22 Ultra, što bi opravdalo Foldovu cijenu.

Baterija, softver i - S Pen?

Telefon uz sve ove značajke treba pojačanu bateriju. Galaxy Z Fold4 tako stiže s povećom ćelijom od 4400 mAh, a ona, premda podržava brzo punjenje do 25 W, uz malo tvrđe korištenje doseže nešto manje od jednog dana rada prije posezanja za punjačem.

Korisničko iskustvo uz One UI jako je dobro. Impresionirao nas je elegantan prijelaz između vanjskog ekrana i glavnog preklopnog panela bez potrebe za učitavanjem, uz dodatne funkcionalnosti koje nudi polupreklopljen zaslon. Smartfon može prepoznati kad je zaklopljen na 90 stupnjeva i, ako ste u aplikacijama poput Worda, ubaciti preklopljenu tipkovnicu na dno ekrana. Ne radi se o stelarnom iskustvu zbog ruba koji inače služi za zaštitu zaslona, no i dalje funkcionira.

Uređaj podržava Samsung S Pen, no upozorava ako 'običnim' S Penom krenete čačkati po zaslonu, naglašavajući da ćete vjerojatno izgrebati ekran. Solucija, naravno, leži u kupnji specijalnog S Pena napravljenog za Z Fold, a koji se, ako ste osoba koja ne može bez olovke, da zagurati u posebnu maskicu za Samsungov digitalni stilus.

  • +5
Samsung Galaxy Z Fold 4 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Konačni dojmovi

Samsung Galaxy Z Fold4 je, kao i njegov prethodnik, tip smartfona napravljen za tehno entuzijaste. Riječ je o luksuznom hibridu koji donosi nekolicinu dizajnerskih i softverskih nadogradnji, no i dalje se teško može zamisliti u džepu prosječnog korisnika smartfona. Ako ste vlasnik Z Folda ili Z Folda2 i želite solidnu nadogradnju, Fold4 je razumljiv izbor, a ako ste razmišljali o kupnji Samsungovih preklopnih uređaja, možete baciti pogled i na novi Z Flip 4...

  • Ime: Samsung Galaxy Z Fold 4
  • Platforma: Android 12L, One UI 4.1.1
  • Procesor: Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1
  • Grafički procesor: Adreno 730
  • Memorija: 256GB 12GB RAM, 512GB 12GB RAM, 1TB 12GB RAM
  • Konstrukcija: plastika, aluminij, staklo
  • Kamera pod ekranom: 4 MP, f/1.8, 26 mm
  • Vanjska selfi kamera: 10 MP, f/2.2, 24 mm
  • Vanjska kamera: 50 MP, f/1.8, 24 mm (širokokutna), 10 MP, f/2.4, 67 mm (telefoto) 3x optički zum, 12 MP, f/2.2, 123˚, 12 mm (ultraširokokutna)
  • Glavni zaslon: 7,6 inča, preklopni Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz, HDR10+, 1200 nita, 1812 puta 2176 piksela
  • Vanjski zaslon: 6,3 inča, Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz, Corning Gorilla Glass Victus+ 904 puta 2316 piksela
  • Baterija: Li-Po 4400 mAh, brzo punjenje 25 W
  • Masa: 263 g
  • Cijena: 13.999 kuna
  • Ustupio: Samsung