TEHNO RECENZIJE

Fluidni platformer o magičnoj bušilici: Odigrali smo Pepper Grinder

14.04.2024 u 15:48

Bionic
Reading

Debi solo developera Ahr Echa eklektična je, ali zapanjujuće fluidna zabava za sve ljubitelje retro platformera

U moru novih izdanja koja, na manje ili više uspješan način, recikliraju desetljećima stare koncepte ponekad se pronađe igra koja odluči napraviti 'nešto' i to 'nešto' joj uspije iz prve ruke. Pepper Grinder, skromna platformska igra developera Ahr Echa, odlučila je kombinirati mehanike klasičnih platformera dodavši im mali, ali genijalni twist.

Još dok je bio u formatu skromnog demoa na ovogodišnjem Infogameru naslov nas je oduševio jednostavnom premisom protagonistice koja se uz pomoć masivne bušilice munjevito kreće kroz levele, skače metrima u zrak i uz zadovoljavajuću vibraciju kontrolera stotisućiti put demonstrira to da dobro dizajniranoj igri ne treba nužno svemirski napredna grafika.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ahr Ech, MP2 Games

Isplatilo se čekati?

Nekoliko mjeseci kasnije avanture piratice Pepper dostupne su svim vlasnicima Switcha, Windowsa, Linuxa i Maca te, makar ne ispunjavaju apsolutno sva očekivanja koja smo imali od igre, i dalje rezultiraju vrlo, vrlo zabavnom arkadom. No krenimo ispočetka.

Ime Pepper Grinder dolazi od glavne junakinje Pepper i njezine supermoćne bušilice Grinder. Osnovni koncept igre je doći s lijevog dijela mape na desni, savladavajući razne slagalice i prepreke kombiniranjem inercije koju dobijete bušenjem kroz zemlju i nizom popratnih mehanika koje rade na manje ili više intuitivan način. Ako ste znatiželjni i opsesivno kompulzivni, level također možete završiti u modu s ograničenim vremenom ili da, kao mi, odlučite opušteno pronaći svaki skriveni zlatnik.

Šarena, ali mala paleta izazova

Varijacije nedaća tijekom svakog lijepo dizajniranog levela variraju od raznoraznih beštija pa sve do nemilosrdnog i vrlo lijepo smišljenog terena koji od igrača traži brzo manevriranje, snalažljivo bušenje i kreativan pristup. Jedini pravi minus je to što, izuzevši nekolicinu bossova, igra dosta često nije pretjerano teška.

Ovo će, naravno, na koncu jako ovisiti o tome koliko vam leže 2D platformske igre, no poanta je da svaki level doslovno nije moguće ne završiti osim ako ne odustanete. Pepper ima beskonačno života i stvar koja vas sprječava da u jednom šubu prijeđete od checkpointa A do checkpointa B samo su vaši refleksi ili upornost. Premda niti u jednom trenu nismo imali problema sa složenošću i izazovima koje leveli donose, spoticali smo se na kreativne, ali ponekad zbunjujuće mehanike.

Primjerice, u jednom trenu tako ćete dobiti kontrolu nad višecjevnim mitraljezom koji možete priključiti na bušilicu, a to uvodi specijalnu tipku pomoću koje blokirate kretanje i palite nišanjenje. Na drugom ćete levelu pak naučiti kako koristiti kuku koja vas uhvati za određenu točku i onda se otpušta posebno definiranim okidačem na kontroleru.

Izvrsna zabava ne traži savršenstvo

Pepper Grinder je puna takvih sitnih, ali dinamičnih izazova koji zbog razbijanja flowa same igre dosta često učenje novih alata stavljaju ispred uživanja u fluidnom bušenju kroz mnogobrojne levele. Da, rezultat je relativno kratka igra u kojoj niti jedan level nije posve isti, no zbog nesavršenih animacija, nefluidnih mehanika i sličnih sitnica iskustvo igranja nije savršeno, nego za razinu ispod toga. Tim rečeno, Pepper Grinder je i dalje jako dobar - pogotovo ako ga odlučite kupiti na popustu.

  • +3
Pepper Grinder Izvor: Screenshot / Autor: Ahr Ech, MP2 Games
  • Ime: Pepper Grinder
  • Proizvođač: Ahr Ech, MP2 Games
  • Platforme: Switch, Windows, Mac, Linux
  • Cijena: 14,79 eura
>