REPORTAŽA

Reboot Infogamer se vratio u punom sjaju: Provjerili smo što se nudi na Velesajmu

11.11.2023 u 14:17

Bionic
Reading

Najveći i najpoznatiji regionalni gejming sajam i ove je godine otvorio vrata zaljubljenicima u digitalnu zabavu, ovaj put na četiri dana, uz sadržaje koji će najviše oduševiti one koji ga dugo nisu posjetili

Gejming industrija i u 2023. godini predstavlja lukrativnu priliku za IT stručnjake, kao u svijetu tako i kod nas. Zahvaljujući primjerima poput tridesetogodišnjeg Croteama, skoro svatko danas može nabrojati barem jednu hrvatsku igru. Hrvatska gejming industrija, makar još u povojima - i dalje seže puno dalje od toga. Ovome kao svojevrsni podsjetnik služi i već tradicionalni Reboot Infogamer.

Ovogodišnji sajam se proteže kroz tri paviljona Zagrebačkog Velesajma te ugošćuje brojne istaknute aktere domaće i međunarodne gejming industrije. Najzvučniji hrvatski studiji, Gamepires i Croteam, stoje rame uz rame sa Xboxom i Ubisoftom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Croteam

Dok su tvorci Serious Sama predstavljali nedavno izdan puzzler Talos Principle 2, Xbox je demonstrirao atmosferičnog Alana Wakea 2. Gamepires je na sajmu bio sa svojim višegodišnjim survival projektom SCUM.

  • +18
Reboot Infogamer 2023. Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Nakon prošlogodišnjeg post-pandemijskog Gaming Weekenda, sajam posvećen digitalnoj zabavi poprima svoje pretpandemijske dimenzije. Točnije, Infogamer 2023. se održava u paviljonima 8A, 9 i 11A te donosi sve od natjecanja u esportovima do prezentacije videoigara koje će tek izaći.

Ovo se ponajviše tiče indie zone, posebnog dijela sajma posvećene manjim developerima. Kao i svake godine, ovaj dio sajma definitivno može poslužiti kao ispiracija posjetiteljima koji i sami žele početi raditi igre, a zanima ih kakvo je to nezavisno iskustvo razvoja novih naslova. Pored Indie Zone smješten je izdavač Raw Fury koji je na nekolicini računala demonstrirao kolekciju izašlih i neizašlih naslova, uključujući bizarni arkadni naslov Pizza Possum.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Raw Fury

Velik izražaj na moderne tehnologije prisutan je i na ovogodišnjem sajmu, uz naglasak na virtualnu stvarnost u prikladno nazvanoj VR zoni gdje na prilično velikom prostoru korisnici mogu isprobati skoro dvadeset novih uređaja, uključujući nedavno izašao Meta Quest 3 i Sonyjev PSVR 2 kojeg smo, među ostalim, imali i priliku isprobati.

Što se hardvera tiče, na sajmu su prisutni najveći hrvatski distributeri, uz naglasak na nekoliko proizvođača (White Shark, MS, Circuitmess) koji su svoj trenutni i nadolazeći asortiman predstavili na posvećenim štadnovima.

Kao i na svakom Infogameru do sad, atrakcije se šire na niz giveawayjeva tijekom kojih najuporniji i najglasniji posjetitelji mogu dobiti sve od merchandisea do periferija, uz gostovanje nekih od najvećih gejming influencera iz regije. Konačno tu je i finale A1 Adria Lige koje uokružuje sajmovsku prisutnost u domeni elektroničkih sportova.

Sve ovo se dešava na oko 10.000 kvadratnih metara povezanih paviljona, uz dobrodošlu spremnost na tradicionalne redove i vikend gužve kojih, barem što se prvih dva dana sajma tiče, nije bilo previše. Također vrijedi naglasiti da se, pored računalne zabave, na sajmu posjetitelji mogu zabaviti u sklopu LARP-ova koje organizira Terrible Creations, kao i brojnih analognih kartaških i društvenih igara u režiji dućana poput Carta Magice i udruga poput UMS Agrama.

Sveukupan dojam ovogodišnjeg sajma je, tim rečeno, pozitivan. Lijepo je vidjeti kako se jedan od najpoznatijih gejming događaja u regiji nakon pandemije ponovno vraća na noge, premda je sadržajno, vrlo sličan svim dosadašnjima. Ako ste ljubitelj gejminga i ne provodite po cijeli dan prateći vijesti iz gejming industrije, ovogodišnji Infogamer definitivno donosi niz noviteta koji će vas ugodno iznenaditi.