TEHNO RECENZIJE

Spektakularno zabavan apstraktni poker: Zaigrali smo Balatro

19.03.2024 u 17:57

Bionic
Reading

Balatro je roguelike temeljen na popularnoj klasičnoj kartaškoj igri - i dovoljno maštovit da zabavi čak i one kojima je poker potpuna anatema

Kartaške igre za računala već deset godina prolaze kroz delikatnu evoluciju. Naslovi poput Hearthstonea i Slay The Spirea pokazali su da koncept kartaške videoigre zbog same prirode medija može nadrasti oblik zabave koju obično povezujemo s ljetnom dokolicom, zadimljenim sobama i financijskom propasti.

Poker na drugi način

Balatro, koji se usuđuje zamiješati koncept pokera i roguelikea, kao temelj uzima igru za koju su više-manje svi čuli te je okreće naglavačke. Zadatak vam je pobijediti osam nizova po tri bizarna izazova te, uz pomoć nadogradnji i do pet džokera, slomiti igru do neprepoznatljivosti.

Nakon svake partije Balatro vas ocjenjuje po učinkovitosti, kao i po broju ponovno vučenih ruku i poteza koji su vam trebali da dođete do određenog broja bodova. Svaka karta koju koristite tijekom igre donosi određeni broj čipova koji u kombinaciji s određenim kombinacijama povećavaju konačni rezultat.

Ako u zadanom broju poteza dođete do cilja, odradili ste izazov i idete u dućan u kojem možete kupovati pojačanja za postojeće karte, dodavati dodatne karte u špil ili kupovati gore spomenute džokere. Kad ste zadovoljni rezultatom, pokrećete sljedeći izazov i idete dalje sve dok (u idealnim okolnostima) ne odigrate osam setova.

Način na koji dolazite do pobjede je, tim rečeno, sve samo ne dosadan.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Playstack

Kontrolirani kaos

Na kraju jednog runa u Balatru nerijetko ćete raspolagati špilom specijaliziranim za određena zvanja, a u drugom ćete zbog sumanute kombinacije određenih džokera više zarađivati jedim parom nego skalom. Balatro je, u svojoj srži, poker, no zahvaljujući ubacivanjem bizarnih modifikatora i roguelike elemenata mnogima dosadan koncept klasične kartaške igre može pretvoriti u živopisnu i dinamičnu konstrukciju koja neprestano vabi na 'još jednu partiju'.

U principu se, naime, radi o igri koja je napravljena za igrače pokera, no koja zbog svoje šarolikosti i broja opcija bez problema radi i sa širom publikom - onima koji mu ne bi prišli ni s dva metra dugim štapom. Sve dobitne kombinacije su jasno iscrtane u zasebnom izborniku, a tijekom partije lako možete vidjeti koje su karte odigrane i koje još imate u špilu. Igra se, u svakom danom trenu, trudi da vaše iskustvo učini što lakšim i zabavnijim.

Poker za one koji ne igraju poker

Nadalje, ne radi se o naslovu koji od igrača traži da zapamti sva pravila odjednom - poanta je da se zabavi te uči o novim stvarima dok igra. Na koncu, Balatro je, kao i svi roguelikeovi, napravljen da igrača motivira postupnim nadogradnjama koje će utjecati na sve buduće partije.

Novi špilovi, tajna i neotkrivena zvanja, nebrojene bizarne kombinacije specijalnih modifikacija... sve to dovodi do točke u kojoj igrač počne slamati igru - na što ga Balatro neprestano potiče.

Ovaj neobično zabavan i šaren naslov svoj razigrani duh zavlači u klasičnu kartašku igru, dodavši joj sloj kreativnosti i bizarnosti, čime je čini neusporedivo privlačnijom. Premda se nikad nismo smatrali fanovima pokera, Balatro bez problema možemo preporučiti više-manje svakome.

  • +3
Balatro Izvor: Screenshot / Autor: LocalThunk
  • Ime: Balatro
  • Proizvođač: LocalThunk
  • Izdavač: Playstack
  • Žanr: roguelike
  • Platforme: Nintendo Switch, PlayStation 5, macOS, PlayStation 4, Windows
  • Cijena: 13,99 eura
>