#HRVATSKAMOZEBOLJE

Facebook i Twitter bruje podrškom Kurikularnoj reformi

31.05.2016 u 11:54

Bionic
Reading

Društvene mreže bruje o prosvjedu podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi, najavljenom za 1. lipnja u (trenutno) dvanaest hrvatskih gradova i pet gradova u inozemstvu

Facebook i Twitter puni su poziva na sudjelovanje u prosvjedu podrške kurikularnoj reformi, uputa što ponijeti i kako se ponašati, prijedloga i komentara.

Mijenjaju se profilne fotografije (koliko smo primijetili, najčešće se koriste fotografije Borisa Jokića i logotip CKR-a), dijele se linkovi na članke koji objašnjavaju što reforma predviđa, poziva se na slanje e-mailova vladi, ministru obrazovanja i saborskom odboru za obrazovanje...

U kampanju i rasprave na društvenim mrežama uključili su se pojedinci (među kojima su poznati pjevači, glumci, karikaturisti i drugi), udruge, sindikati, web portali pa i političari. Zanimljivo, isti hashtag - #hrvatskamozebolje - koristila je i Ruža Tomašić tijekom prošlogodišnje predizborne kampanje.

Mahom se izražava podrška, ali ima i zajedljivih komentara na račun oporbe, kao i onih koji koriste uzlazne trendove na društvenim mrežama kako bi reklamirali proizvode i usluge.


Stranica na Facebooku Podrška Jokiću i kurikularnoj reformi #hrvatskamožebolje u trenutku pripreme ovog teksta bila je na više od deset tisuća lajkova, kao i Stranica podrške Borisu Jokiću i Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Kurikulum HR, koji na najvećoj društvenoj mreži svijeta okuplja zajednicu zainteresiranih za reformu, prikupilo je više od pet tisuća.

Peticija podrške CKR-u online je dosad premašila 33,5 tisuća prikupljenih virtualnih potpisa. Ima, naravno, tek simboličan značaj jer hrvatski zakon ne priznaje službeno takav način prikupljanja potpisa. Usporedbe radi, peticija online U ime obitelji Zadržimo pravo na narodni referendum! skupila je svojedobno nešto više od osam tisuća potpisa.

U sklopu kampanje 'Hrvatska može bolje' počela su se prikupljati i financijska sredstvacrowdfunding kampanjom. Sredstva su potrebna za organizaciju prosvjeda, a bit će uplaćenja na žiro-račun udruge Roditelji u akciji - Roda.