STIŽE USKORO

Evo Ubuntu smartfona za masovno tržište

09.02.2015 u 14:20

Bionic
Reading

Neće, doduše, biti mrcina kakvu su isprva najavljivali (četiri GB RAM-a i do 128 GB memorije za pohranu). Riječ je o Ubuntu izdanju uređaja Bq Aquaris E4.5, mobitela s podrškom za mreže 3G kojeg se prodaje za 170 eura

Canonical je 2013. godine pokrenuo crowdfunding kampanju za prikupljanje sredstava kojima će razviti i na tržište izbaciti pametni telefon pogonjen operativnim sustavom Ubuntu. Iako su za samo tri dana skupili pet milijuna dolara, nisu uspjeli doseći cilj kampanje (32 milijuna dolara), pa se Ubuntu Edge nikad nije pojavio.

No, u Canonicalu nisu odustali od ideje da je Ubuntu idealan za smartphone. Udružili su se s tvrtkama Meizu i BQ, ne bi li uređaj bio spreman za trgovine tijekom 2014. Plan nisu uspjeli u potpunosti ostvariti, ali prvi Ubuntu smartphone ipak će u prodaju, i to još tijekom veljače ove godine.

Neće, doduše, biti mrcina kakvu su isprva najavljivali (četiri GB RAM-a i do 128 GB memorije za pohranu). Riječ je o Ubuntu izdanju uređaja Bq Aquaris E4.5, mobitela s podrškom za mreže 3G kojeg se prodaje za 170 eura (oko 1300 kuna), a koji ima ove ključne specifikacije:

- zaslon dijagonale 4,5 inča (11,4 centimetra), IPS LCD qHD, razlučivosti 960 puta 540 piksela
- četverojezgreni procesor MediaTek Cortex-A7 na 1,3 GHz
- 1 GB RAM-a
- 8 GB ugrađene memorije
- stražnja kamera s osam megapiksela, dvostrukom LED bljeskalicom, autofokusom i video rezolucijom 1080 p
- prednja kamera s pet megapiksela
- Bluetooth 4.0
- wi-fi 802.11 b/g/n
- podrška za dvije kartice SIM
- baterija kapaciteta 2.150 mAh

Pametni telefon će vjerojatno biti ponuđen u ograničenim količinama tijekom razmjerno kratkog razdoblja, slično kako je Xiaomi prodavao svoju novu perjanicu Mi Note. U Canonicalu ciljaju na masovno tržište, no do njega planiraju doći postupno.

Zasad nemaju planova ponuditi Ubuntu model u Europi, ali tvrde kako aktivno rade na strategiji za proboj na američko tržište.

Izvor:Neowin