PREDVIĐANJA

Evo što možemo očekivati od Googlea do kraja 2017.

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 18.01.2017 17:28
  • Objavljeno 10.01.2017 u 08:00
Pametni telefoni Google Pixel

Pametni telefoni Google Pixel

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Google

Zbog ogromnog utjecaja koji ima na svijet potrošačke elektronike nije nevažno što u Googleu spremaju za nešto manje od 12 mjeseci koji su pred nama. Evo nekoliko područja u kojima možemo očekivati novitete i pomake naprijed

Prošla godina bila je uzbudljiva za diva iz Mountain Viewa. Odzvonilo je liniji pametnih telefona Nexus, koju su zamijenili modeli Pixel i Pixel XL.

I dalje su muku mučili s fragmentacijom Androida: tek je 0,4 posto uređaja bilo na izdanju Nougat, dok je tek 26,3 posto njih bilo na izdanju Marshmallow koje je izašlo u listopadu 2015. godine. Android Wear se pokušava izboriti za svoje mjesto pod suncem u borbi sa Samsungovim operativnim sustavom za pametne satove Tizen. I tako dalje, i tako dalje...

Što možemo očekivati od Googlea tijekom ove godine?


Novi Pixel

Iako nije stiglo čvrsto obećanje kako će izbacivati novi model svake godine, moguće je kako ćemo dobiti potpuno novi pametni telefon Pixel. Sadašnji modeli na tržištima su tek nekoliko zemalja, uglavnom zato što je Google Assistant dostupan na samo nekoliko jezika.

Ni oni nisu u potpunosti Googleovi: procesor je, recimo, Qualcommov Snapdragon 820. No, u Googleu žele postati potpuno nezavisni pa stoga treba očekivati kako će i u ovoj godini nastaviti stremiti tom prilično ambicioznom cilju.

Nadamo se kako će idući Pixel biti zanimljivijeg dizajna, imati jači procesor, više RAM-a, bolji grafički procesor i kameru (možda čak i dvostruku...), kao i da će se u Mountain Viewu posvetiti stvarnim inovacijama umjesto pukim poboljšanjima. Recimo, bilo bi fora vidjeti savitljivi zaslon, odličnu virtualnu ili proširenu stvarnost, bolju integraciju s pametnim domovima i, naravno, nižu cijenu.

Google Pixel Twitter/Onleaks

Google Pixel Twitter/Onleaks

Izvor: Društvene mreže / Autor: Onleaks

Napredniji operativni sustav (Andromeda?)

Hardver Googleu nije nepoznanica. Osim pametnih telefona, upoznati su i s tablet te osobnim računalima. Treba stoga očekivati pomake i na tom području, moguće prema platformi koja će biti zajednička za različite uređaje.

Andromeda je platforma za više sustava o kojoj se puno priča, ali dosad nismo imali prilike puno toga konkretno vidjeti. Zamišljena je s podrškom za sve vrste uređaja, kao temelj za budući Googleov operativni sustav. Hoće napokon zaživjeti tijekom 2017.? Teško je reći.

Ako se to ne dogodi, svakako treba očekivati nova izdanja Androida, uključujući i veliku nadogradnju na izdanje O. Moguće je kako će uključivati značajke namijenjene samo Googleovim uređajima.

Korak prema virtualnoj stvarnosti

Projekt Daydream otvorio je novi svijet korisnicima Androida, ali zasad je tehnologija virtualne stvarnosti još uvijek prilično ograničena, a prepreka je i to što kod nekih ljudi izaziva mučninu ili glavobolje, kao i manjak atraktivnih sadržaja za Googleovu platformu. To je svojevrsna kvaka 22 koju u Googleu moraju razriješiti: bez više sadržaja nema više korisnika i
obrnuto.

Naravno, problem je i to što su uređaji uglavnom još prilično skupi. Google Cardboard je jedna od iznimki, ali njegove su mogućnosti vrlo ograničenog dosega.

Googleove pametne kontaktne leće Screenshot/Google

Googleove pametne kontaktne leće Screenshot/Google

Izvor: Screenshot / Autor: Google

Drugi Googleovi projekti

Treba držati na oku Googleove zdravstvene i slične projekte koji nisu povezani s pametnim telefonima i internetom, poput povezanih kontaktnih leća namijenjenih dijabetičarimaNovo izdanje Google Homea

Ova će godina, pokazao je to i sajam Consumer Electronics Show, biti u znaku umjetne inteligencije i robota. Potonjima se u Googleu vjerojatno neće previše baviti jer su prodali ključne tvrtke kojima se time bave, ali možemo očekivati kako neće dopustiti zaostajanje za Appleom, Facebookom i drugima na području digitalnih asistenata.

Google Home bi stoga mogao biti proširen novim mogućnostima uporabe kako bi dosegao širu publiku. Vjerojatno će unaprijeđen biti i Google Assistant, s podrškom za veći broj uređaja, a možemo se nadati i novim aplikacijama (korisnijima, nadamo se, nego što su Duo i Allo).

Više:Android Pit

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!