TEHNOLOGIJA ZA NAROD

Evo kako Tesla i Elon Musk planiraju vratiti struju u poharani Portoriko

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 11.10.2017 12:38
  • Objavljeno 11.10.2017 u 12:09
Elon Musk

Elon Musk

Izvor: Reuters / Autor: DANNY MOLOSHOK

Nakon što je Portoriko ostao bez struje uslijed udara uragana Marije, Tesla je odlučio pomoći uspostavljanjem minijaturnih energetskih mreža

Tri i pol milijuna stanovnika Portorika ostalo je bez struje nakon što je uragan četvrte kategorije devastirao otok. Standardna obnova energetske mreže trajat će šest mjeseci, što je neprihvatljivo stanovništvu kojemu je ona potrebna što prije. Ova kriza potakla je tamošnje vlasti da stupe u kontakt s tehnološkim kompanijama poput Tesle, koje su spremne ponuditi niz alternativnih rješenja.

Rekonstrukcija može početi

Uragan Maria devastirao je energetsku mrežu Portorika

Uragan Maria devastirao je energetsku mrežu Portorika

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Guverner Portorika Ricardo Rossello prošlog je petka izjavio kako njegovi predstavnici 'istražuju mogućnost' kombiniranja komercijalnih baterija iz Tesle sa solarnim pločama.

U slučaju da dobije zeleno svjetlo, proizvođač automobila pred sobom će imati velik izazov. U prilog Tesli idu njihovi dosadašnji pothvati koji uključuju manje verzije gore navedenog sustava, a način na koji ga misli provesti u Portoriku je u najmanju ruku zanimljiv. Tesla naime predlaže izgradnju mikroenergetskih mreža - lokalnih energetskih mreža koje funkcioniraju nezavisno od već prisutnog energetskog sustava. U slučaju Portorika mreže će vršiti funkciju glavnog energetskog sustava, čiji će popravak trajati oko pola godine.

Dosadašnje iskustvo

Kompanija Tesla je već nekoliko puta izgradila mikromreže za gradove i male otoke uz pomoć kombinacije baterija Powerpack i solarnih panela. Da pojednostavimo, paneli sakupljaju solarnu energiju koja se potom sprema u Powerpackove i pretvara u električnu energiju. Dobar primjer ove mikromreže je na otoku Ta'u u Američkoj Samoi. Sustav se sastoji od 5329 solarnih ploča i 60 Powerpack baterija. Ovaj sustav bez poteškoća sakuplja dovoljno solarne energije da otoku pruža struju za tri dana u komadu.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Mikroenergetska mreža ovisi o glavnoj energetskoj mreži u trenucima visoke potražnje, što znači da ne funkcionira potpuno nezavisno. Powerpackovi su stvoreni da vuku energiju iz glavne mreže kada je potrošnja niska ne bi li smanjili cijenu struje. U Portoriku mikromreža će operirati autonomno sve dok se glavna mreža u cijelosti ne osposobi.

Što je to Powerpack?

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Powerpack je sastavljen od 16 odvojenih baterija s ugrađenim sustavima za hlađenje i grijanje koje je kompanija usavršila na Modelu S. Težina Powerpacka iznosi 1621 kilogram, a može pohraniti 200 kWh električne energije. Tesla je 2016. kupio SolarCity, kompaniju koja se bavi instalacijom i održavanjem solarnih ploča, što im omogućuje izgradnju čitave mikroenergetske mreže bez potrebe za outsourcingom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi