IDEMO Ispočetka

Apple i Samsung (ponovno) idu na sud

24.10.2017 u 10:10

Bionic
Reading

Riječ je o kopanju po starim ranama. Samsung i Apple kreću u 400 milijuna dolara vrijednu parničku raspravu o autorskim pravima koju su dogovorom priveli kraju prije pet godina

Beskonačno pravno prepucavanje najpoznatijih proizvođača pametnih telefona se nastavlja. Još 2012. Apple je tužio Samsung zbog krađe patenata uključujući funkcionalnost i dizajn smartfona. Apple je pobijedio, a pripala mu je odšteta od milijarde dolara, s time da je Samsung do 2015. taj iznos uspio pregovorom spustiti do 548 milijuna dolara. 

Stare rane

Parnica je takoreći ustala iz groba nakon što je krajem prošle godine vrhovni sud poništio odluku iz 2012. te time Samsungu izravno pružio priliku da vrati svoj novac.

Dosadašnja odšteta se, naime, odnosi na postotak zarade koju je Samsung postigao prodajom uređaja koji koriste Appleov dizajn. Vrhovni sud je, doduše, zaključio da kršenje patenta uključuje dijelove telefona, a ne čitav proizvod što znači da cijela stvar ide nazad u sudnicu.

Za ovu odluku odgovorna je sutkinja Lucy Koh s okružnog suda sjeverne Kalifornije. Sutkinja Koh u ponedjeljak je odlučila da parnica ponovno ide na sud - pruživši Samsungu priliku da dodatno smanji kaznu.

Koliko je novca u igri?

Službeni iznos oko kojeg će se raspravljati iznosi oko 400 milijuna dolara, a obje strane do 25. studenog moraju predložiti novi datum početka sudske rasprave.