TEHNO SAVJETI

Evo kako ćete znati je li vaš smartfon s Androidom pokupio zlonamjerni softver

08.07.2019 u 09:10

Bionic
Reading

Virusi, ucjenjivački i drugi zlonamjerni softver uporno pokušavaju ući u vaš pametni telefon. Primijetite li neke od znakova upozorenja koje ćemo navesti, ne čekajte već poduzmite nešto

Zlonamjerni softver dugo je bio najveća prijetnja uglavnom korisnicima stolnih računala i prijenosnika s Microsoftovim operativnim sustavom Windows. Ali, to već godinama nije tako. Uz računala s Linuxom, metom su postali uređaji s Androidom, pa čak i nekad nedodirljivi Appleova računala i smartfoni.

Jeste li spremni obračunati se s tom prijetnjom? Pogledajte pregled znakova za uzbunu na koje svakako morate obratiti pozornost i što možete poduzeti ako ih otkrijete.

tehno trikovi

Locirajte vašu obitelj i prijatelje uz ove korisne aplikacije za Android

Pogledaj galeriju

Za početak, znate li kako zlonamjerni softver može dospjeti na vaš Android? Iako u Googleu kontroliraju aplikacije koje puštaju u svoju trgovinu Play, znalo se dogoditi da im promaknu one sa zlonamjernim softverom. Vrata takvom softveru možete otvoriti i ako neoprezno preuzimate aplikacije s web odredišta koja ne poznajete dobro i niste posve sigurni kako im možete vjerovati te ih instalirate na svoj pametni telefon.

Ovo su znakovi kako je vaš Android pokupio zlonamjerni softver

Općenito, vrijedi isto pravilo kao i za stolna računala: počne li se vaš smartfon čudno ponašati, a to nije posljedica nečeg što ste vi učinili, moguće je kako imate problema s zlonamjernim softverom.

Neobjašnjiv porast podatkovnog prometa. Puno zlonamjernog softvera prikuplja podatke (pojedinosti o korisničkom računu, brojeve kreditnih kartica, adrese vaših prijatelja i tome slično) kako bi ih poslao svom tvorcu ili hakeru koji ih koristi. Stoga bi vam iznenada povećan podatkovni promet trebao biti sumnjiv.

Smartfon sporije radi. Moguće je kako će zbog zlonamjernog softvera vaš pametni telefon, primjerice, početi sporije otvarati aplikacije ili će mu trebati dulje za obavljanje svakodnevnih zadaća. Ako ponovno pokretanje ne riješi problem, posumnjajte na zlonamjerni softver.

Baterija kraće traje. Većina zlonamjernog softvera radi po cijele dane tiho, u pozadini, zbog čega može doći do iznenadnog povećanja potrošnje baterije.

Prekinuti telefonski pozivi. Nekad će telefonski pozivi biti prekinuti zbog lošeg signala, ali ponekad bi to mogla biti posljedica djelovanja zlonamjernog softvera.

KORISNO I ZABAVNO

Pomno pratite vremensku prognozu? Evo nekoliko aplikacija za koje možda niste čuli, a mogle bi vam se svidjeti

Pogledaj galeriju

Kako ukloniti zlonamjerni softver s Androida

Najbolji način uklanjanja je instaliranje aplikacije koja to može učiniti. Svakako odaberite neku kojoj s dobrom reputacijom i kojoj možete vjerovati. Među besplatnima obratite pozornost na 360 Mobile Security, avast! Mobile Security, AVG AntiVirus Security...

Kako spriječiti zarazu Androida zlonamjernim softverom

Sto posto siguran način postoji, ali vam se neće svidjeti jer bi to značilo kako nikad nećete preuzeti niti jednu aplikaciju, nikad povezati smartfon s računalom... Ukratko, živjeti u balončiću odvojenom od ostatka svijeta. To nije praktično, pa evo nekoliko savjeta kako se lakše nositi s prijetnjom zlonamjernog softvera.

Čitajte recenzije aplikacija. Prije no što preuzmete aplikaciju obvezno pročitajte recenzije. Ako je aplikacija na bilo koji način problematična netko će na to ukazati. Budite iznimno oprezni prema aplikacijama koje uopće nemaju recenzije.

Provjerite razvojnog programera. Osim aplikacije, trebate provjeriti i autora. Je li s njegovim prijašnjim aplikacijama bilo problema? Ako jest, potražite alternativu.

Budite oprezni s trgovinama aplikacijama. Ako Googleu mogu promaknuti aplikacije sa zlonamjernim softverom, pretpostavite kako se isto može dogoditi bilo kome. Budite oprezni pri odobravanju dozvola. Ako niste sigurni je li neka dozvola doista potrebna za funkcioniranje aplikacije, bolje ju uskratite.

Redovno provjeravajte ima li zlonamjernog softvera na vašem uređaju. Instalirajte aplikaciju za zaštitu od zlonamjernog softvera i redovno ju koristite.