DIJELITE TOČNO ŠTO ŽELITE

Uz ovaj trik i uz samo par koraka postat ćete majstor YouTubea

18.06.2017 u 09:26

Bionic
Reading

Praćenje dužih video materijala na YouTubeu zna biti zanimljivo, no ne toliko kada se nešto od toga želi pokazati drugima. Malo tko ima volje stajati pored mobitela i piljiti u zaslon dok ne dođe 'trenutak' koji se tražio. No uz par savjeta, sve je moguće izvesti vrlo brzo

Iskusniji internauti već znaju kako se filmići s YouTubea mogu dijeliti s drugima uz vremensku oznaku. Dovoljno je kliknuti tipku Share i označiti kućicu Start at. U toj kućici je moguće ručno unijeti točno vrijeme početka, iako YouTube automatski stavlja oznaku tamo gdje je korisnik stao s gledanjem videa. Klasični princip u ovoj priči kada se želi sačuvati točno određeni dio videa (tj. njegov početak) je da se taj link onda postavi u polje za URL (address bar) i unese u boomarks internetnetkog preglednika na taj način.

No, možda postoji i bolje rješenje. 

Tko god da koristi internetski preglednik Chrome, sreću bi mogao pronaći u dodatku YouTube Bookmarker, koji drastično proširuje mogućnosti organiziranja omiljenog video materijala s Googleovog video servisa. Stvar funkcionira krajnje jednostavno:

YouTube Bookmarker demo Autor: Piyush Santwani

Ovaj dodatak za preglednik omogućit će korisniku postavljanje (i spremanje!) ne samo jedne oznake u videu, već više njih - i u točno određenom trajanju. YouTube Bookmarker omogućuje čak i odabir određenog segmenta video materijala s odgovarajućim start i stop oznakama za reprodukciju. 

Ipak, ovaj alat ima i jednu manu - barem za sada je nemoguće tako označen sadržaj dijeliti s drugima, piše MakeUseOf

Kako bi se zaobišao ovaj problem, valja se vratiti na prvu točku - ručni unos vremenskih odrednica. Na početku priče je rečeno kako je jednostavno vremenski označiti početak reprodukcije video materijala na točno određenom dijelu. Međutim, YouTube nativno ne pruža i oznaku kada da završi s reprodukcijom. Kako dodati oznaku kraja reprodukcije?

Ako se primjerice želi podijeliti ovaj video između 15:00 i 16:00, valja kopirati brojeve i slova iza oznake watch?v= u URL polju internetskog preglednika te ih dodati u ovaj oblik: 

https://www.youtube.com/embed/MGG_lpuNklY?start=900&end=960

Oznake 900 i 960 su zapravo sekunde, jer se na ovaj način ne mogu jednostavno označiti minute 15 i 16 u filmiću. Ono što je dobro u ovom slučaju je pak to da se ovako dobiven link opet može jednostavno bookmarkati u omiljenom pregledniku te je tako spreman za kasnije gledanje i podjelu točno određenih trenutaka iz filmića s drugima. 

Znate za kakav jednostavniji način? Svakako javite u komentarima.