ZARAŽENO VIŠE OD 1.300

Europom se širi epidemija denge

21.11.2012 u 15:29

Bionic
Reading

Europom se širi prva postojana epidemija denga groznice od 1920-ih. Na portugalskom otočju Madeira zaraženo je više od 1.300 ljudi, međutim za sada nema smrtnih slučajeva, objavio je Europski centar za prevenciju bolesti (ECDC)

Do sada je na drugim lokacijama u Portugalu, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Švedskoj i Francuskoj zabilježeno 25 slučajeva ove opasne infekcije koju prenose komarci, a koja može izazivati jake bolove i krvarenja.

'Zbog dramatičnog širenja endemskog prijenosa denga groznice širom svijeta u posljednjih 20 do 30 godina te zbog velikog broja posjetitelja Madeire epidemija je velika i predstavlja znatnu opasnost po zdravlje', objavio je ECDC u utorak.

Od izbijanja epidemije početkom listopada zabilježeno je 1.357 slučajeva, od kojih je 669 laboratorijski potvrđeno, a 98 ljudi je hospitalizirano.

Denga groznica je infekcija koja može uzrokovati različite simptome, od blagih, nalik na gripu, do težih, koji uključuju svrab i bolove u kostima. Ozbiljni i potencijalno smrtni simptomi javljaju se kod pet posto pacijenata.

Autohtoni lokalni prijenos bolesti 2010. zabilježen je u Hrvatskoj i Francuskoj, međutim epidemija na Madeiri prva je postojana od 20-ih godina 20. stoljeća, a očekuje se da će se nastaviti do kraja godine.

ECDC nije preporučio nikakva ograničenja u posjetima Madeiri, ali savjetuje provođenje dezinsekcije u zračnim lukama te uporabu repelenata i druge zaštite od komaraca.

Najučinkovitiji prijenosnici denga groznice - komarci Aedes aegypti - već su dulje vrijeme prisutni na Madeiri, a posljednjih su se godina raširili po cijelom Mediteranu. Denga groznica je 2010. postala autohtona hrvatska bolest.

Prim. dr. sc. Krunoslav Capak, dr. med. i voditelj Službe za ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), upozorio je 19. listopada na simpoziju o virusu zapadnog Nila u Zagrebu da se posljednjih godina u Hrvatskoj i Europi javljaju bolesti za koje smo mislili da smo ih se riješili, poput malarije, ali i nove koje nismo očekivali, poput denga groznice, chikungunye i virusa zapadnog Nila.

Denga groznica je virusna bolest tropskih područja, a očituje se povišenom temperaturom, osipom, glavoboljom te bolovima u mišićima i zglobovima. Uzročnik je virus iz porodice flavivirusa. Teži oblik bolesti, s krvarenjima, naziva se denga hemoragijska vrućica (DHF). Patogen se prvo umnožava u koži, na mjestu uboda komarca, a zatim se širi krvotokom. Kod DHF-a nastaju oštećenja krvnih žila i krvarenje. Inkubacija traje od pet do osam dana, nakon čega se javlja povišena temperatura, jaka bol u mišićima, kostima i zglobovima, mučnina, povraćanje, injekcija konjuktiva, edem vjeđa i fotofobija.