PAO RANSOMWARE

Europol uhvatio 'otmičare' računala

14.02.2013 u 10:23

Bionic
Reading

Tijekom dvije godine, grupa kriminalaca uspjela je virusom zaraziti milijune računala diljem Europe, a procjenjuje se da je od 'otkupnina' zaradila nekoliko milijuna eura

Europolov Europski centar za borbu protiv cyber kriminala razbio je mrežu kriminalaca koji su organizirali 'otmicu' milijuna računala i za njihovo 'vraćanje' vlasnicima tražili milijune eura.

Grupa kriminalaca, koja je operirala u više od 30 država tijekom protekle dvije godine, prvo bi inficirala računalo virusom koji bi zaključao računalo i na taj ga način 'oteo' vlasniku.

Vlasnici bi dobili obavijest da im je zbog ilegalnih radnji Europol ili lokalna policija, blokirao računalo te kako moraju platiti 'kaznu' kako bi računalo ponovno mogli koristiti.

S obzirom na to da je u prosjeku otkupnina iznosila 100 eura (750 kuna), a Europol procjenjuje da je oko tri posto vlasnika platilo, računaju da je grupa zaradila nekoliko milijuna eura.

Tijekom dvije godine, virus poznat kao 'Ransomware' doživio je 48 inačica kako bi izbjegao različite antivirusne programe.

Vođa operacije, 27-godišnji Rus, uhićen je prošle godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a španjolska policija prošloga tjedna uhitila je deset njegovih pomagača.

Pomagači, među kojima su šestorica Rusa, dva Ukrajinca i dva Gruzijca, bili su zaduženi za 'pranje' novca i njegovo slanje u Rusiju.