PRAVILA I PROPISI

EU se brine za sluh svojih građana

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 14.12.2009 15:48
  • Objavljeno 14.12.2009 u 15:48
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Europska komisija je definirala kako i koliko želi ograničiti glasnoću prijenosnih audio uređaja, a sve kako bi pokušala spriječiti potencijalno oštećenje sluha kod mladih osoba

EK želi svim audio playerima koji se prodaju u Europskoj uniji ograničiti glasnoću na istu razinu. Medicinski stručnjaci predlažu da to ograničenje bude 85 decibela. Korisnicima bi možda bilo dopušteno da na svoju odgovornost podignu glasnoću na 100 decibela, no nijedan player ne bi smio biti glasniji od toga.

Inicijativa za ograničenje glasnoće pokrenuta je nakon istraživanja koje je pokazalo da je čak 10 milijuna Europljana suočeno s djelomičnim ili potpunim gubitkom sluha zbog slušanja glasne glazbe u duljem periodu. Neki playeri na tržištu postižu glasnoću od 120 decibela, što je ekvivalentno buci polijetanja mlaznog aviona. Prijenosni playeri se smatraju opasnijim od kućnih audio uređaja jer se slušaju u bučnoj okolini (primjerice, prometna gužva), zbog čega ih korisnici pojačavaju do opasne razine. Oštećenje sluha izazvano bukom je nepovratno i mladi ljudi koji ga pretrpe suočit će se s problemima u osobnom životu, ali i prilikom zapošljavanja.

Europska tijela za standardizaciju će početi primati službene prijedloge u siječnju. EK zagovara već spomenuta ograničenja, no suprotstavlja im se DigitalEurope, tijelo koje zastupa proizvođače takvih uređaja, a oni se zalažu za bitno višu granicu od 85 decibela jer smatraju da je to pretiho za bučne uvjete u kojima se prijenosni playeri koriste. Pravilnik o ograničenjima bit će donesen na proljeće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi