NETFLIX

E, ovako se bori protiv piratstva!

22.04.2015 u 14:11

Bionic
Reading

Već godinama tvorci sadržaja i vlasnici autorskih licenci nikako da se na pravi način uhvate u koštac s piratiziranim sadržajem. Kazne, tužbe, prijetnje, svi ti pokušaji redom su rezultirali tek većim stupnjem piratiziranja. Što je onda uspješna formula? Prihvatljive cijene, zanimljiv sadržaj - i što je možda najbitnije - dostupnost. Upravo u tom pravcu ciljaju iz Netflixa

Riječ je o video-servisu koji je još prije godinu dana uspješno zauzeo vodeću poziciju u tom segmentu po pitanju popularnosti - ispred YouTubea. Netflix se nedavno približio 60 milijuna pretplatnika, a vrijednost kompanije je procijenjena na vrtoglavih 35 milijardi dolara. Što je još najznačajnije iznenađenje - tek su se nedavno počeli širiti van SAD-a u primjetljivom opsegu.

U SAD-u tako imaju više od 40 milijuna pretplatnika, a diljem svijeta ih je još 19 milijuna. Svi zajedno u tri mjeseca su gledali više od 10 milijardi sati video sadržaja, a čelnik kompanije vjeruje kako će internetska televizija u potpunosti zamijeniti uobičajenu kroz 20 godina.


Daredevil, novi Netflixov serijal, praktički preko noći je skočio na top listu najpiratiziranijih na svijetu. Kako takvo što namjeravaju spriječiti u Netflixu? Prilagodbom cijena van SAD-a. U nedavnom razgovoru, šef financija kompanije je otkrio kako je jedan od ključnih faktora za odabir cijene pretplate u pojedinoj zemlji zapravo stopa piratstva. Što je viša stopa, Netflix navodi da su cijene usluge niže.

Riječ je o potpuno drugačijem pristupu tržištu od onog kakav prakticiraju brojne kuće, jer Netflix na piratstvo ne gleda kao na nešto što uništava društvo - već kao na konkurenciju. Kako stvari onda stoje s VPN servisima, koji omogućuju korisnicima da prate sadržaj koji je različit za svaku zemlju? Pa, tu su stvari već kompliciranije. Korisnici žele sav sadržaj, Netflix im to želi omogućiti, no studiji, vlasnici licenci smatraju da je to u svakom smislu loša stvar.

Ipak, Netflix želi učiniti korištenje VPN servisa potpuno besmislenim, ponudivši sav sadržaj svima - no to je za sada prilično idealistički pristup. Kompanija će se, izgledno, za takvo što, morati odreći značajne svote novca kako bi zadovoljila vlasnike licenci.