odgovor velikima

Donald Trump lansirao društvenu mrežu: Ovih sedam stvari trebate znati o Truth Socialu

21.02.2022 u 15:06

Bionic
Reading

Nova društvena mreža opisuje se kao platforma za slobodu govora, trenutno je dostupna samo u SAD-u i iza nje se nalazi Trumpova tehnološko-medijska kompanija

I to smo dočekali. Bivši američki predsjednik Donald Trump 21. veljače ponovno je došao u svijet medija pokretanjem društvene mreže Truth Social, zasad dostupne samo u App Storeu. Dolazak Truth Sociala dijelom je uzrokovan potezima ostalih društvenih mreža, time što su proteklih godina blokirale Trumpove objave.

Truth Social Izvor: Profimedia / Autor: Adrien Fillon / AFP / Profimedia

Ovo su stvari koje znamo o novom Trumpovu poslovnom podvigu.

1. Truth Social izgleda kao kopija Instagrama

Internauti koji su od Truth Sociala očekivali inovacije na polju društvenih platformi razočarat će se. Truth Social koristi sučelje koje podsjeća na Metin Instagram. Korisnici mogu objavljivati fotografije ili, kao što je to slučaj s Instagramom, dijeliti priče.

2. Morate stati u red

Dio korisnika koji su preuzeli aplikaciju možda će morati pričekati na svoju prvu objavu. Truth Social je u trenutku pisanja ovog članka imao listu čekanja koja, uz Trumpov slogan 'Make America Great Again', moli korisnike za strpljenje do skorašnjeg poziva na prvu prijavu.

Ako ste među onima koji su instalirali Truth Social tijekom njegove testne faze, imat ćete prednost pri prijavi, naglašava Reuters.

3. Odgovor velikim igračima

Razlog za nastanak Truth Sociala, pored privlačenja Trumpova glasačkog tijela, kao i promocije za sljedeće predsjedničke izbore, leži u događajima koji su se odvijali nakon 6. siječnja 2021., odnosno pokušaja državnog udara u režiji Trumpovih pristaša. Trumpa su blokirali Twitter, Facebook i YouTube nakon što je bio optužen za objavu poruka koje potiču nasilje, a u manjku platformi na kojima može objavljivati, čini se, odlučio je napraviti svoju.

4. Iza platforme nalaze se bivši republikanci i Trumpove kompanije

Na čelu Truth Sociala nalazi se bivši republikanski zastupnik Devin Nunes. S obzirom na vrstu sadržaja, ova društvena mreža pridružuje se sve većem portfelju tehnoloških kompanija koje same sebe nazivaju junacima slobode govora te nastoje privući korisnike koji smatraju da etablirane platforme ne podržavaju njihove stavove.

Ipak, kompanije koje uključuju Gettr, Parler i Rumble do danas nisu uspjele doseći popularnost Twittera, YouTubea i ostalih.

5. Ambiciozan početak

'Ovog tjedna došli smo u App Store. To će biti super zato što ćemo dobiti puno ljudi koji će doći na našu platformu', rekao je Nunes tijekom intervjua za Fox News. Trenutna verzija Truth Sociala je 1.0.1 te, piše Reuters, sadrži 'ispravke bugova'.

6. Poticanje aktivnosti i sumnjiva financijska pozadina

Premda je aplikacija trenutno u optjecaju, čini se da joj treba malo pomoći kako bi dobila na zamahu. Prema svjedočenju insajdera, Nunes je prošlog petka poticao korisnike da dodaju više računa, dijele fotografije i videa te razgovaraju kako bi podigli promet stranici.

Čak i uz sve više informacija o aplikaciji, TMTG je i dalje prilično tajnovit, izrazivši skepsu u krugovima tehnologije i medija. Nije jasno, primjerice, na koji način kompanija uopće financira svoj rast.

7. Dostupan u SAD-u

Truth Social je, bar zasad, dostupan samo u SAD-u te se, kao što smo već spomenuli, čeka na pozivnicu za tu društvenu mrežu. Nunes je naglasio da će, uz malo sreće, Trumpova društvena mreža u SAD-u biti 'potpuno funkcionalna' u ožujku, a njezin dolazak u ostale krajeve svijeta bar zasad se ne spominje.