morali na floridu

Trump je odlazeći iz Bijele kuće ponio pisma Kim Jong-una

07.02.2022 u 22:46

Bionic
Reading

Odlazeći iz Bijele kuće Donald Trump je ponio sa sobom pisma Baracka Obame i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una pa je Nacionalni arhiv morao ići po njih na Floridu

Na kraju mandata američki predsjednici moraju svu svoju elektroničku poštu, pisma i druge radne dokumente predati Nacionalnom arhivu koji je zadužen za njihovo čuvanje.

No odlazeći iz Washingtona, republikanski milijarder je odlučio nekoliko kartonskih kutija ponijeti u svoju rezidenciju u Mar-a-Lagu, na Floridi, priopćio je u ponedjeljak Nacionalni arhiv.

U kutijama su, piše Washington Post, bili darovi stranih čelnika, pismo koje je ostavio njegov prethodnik Barack Obama i više pisama Kim Jong-una.

Donald Trump, prvi američki predsjednik koji se tijekom mandata sastao s članom obitelji Kim, održavao je dobro poznatu prepisku sa sjevernokorejskim čelnikom.

"Pisao mi je lijepa pisma, to su sjajna pisma. Zaljubili smo se jedan u drugog", rekao je američki predsjednik u rujnu 2018. svojim pristašama.

No sredinom siječnja Nacionalni arhiv je "organizirao vraćanje 15 kutija s predsjedničkim dokumentima" iz Trumpove rezidencije na Floridi u Washington, navodi Arhiv u priopćenju poslanom agenciji France Presse.

"Te je dokumente Bijela kuća trebala predati Arhivu na kraju Trumpove administracije, u siječnju 2021.", ističe.

No neki dokumenti još nisu predani.

Prošlog tjedna Arhiv je otkrio da je bivši predsjednik običavao poderati neke svoje radne dokumente, što se također kosi sa zakonom iz 1978.

Neke listove papira predane Arhivu "arhivisti Bijele kuće zalijepili su ljepljivom trakom", dodaje. Drugi su predani u stanju u kakvom su bili.