NA PUTU PREMA METAVERZUMU

Dok tržište stagnira, Instagram oprezno kreće s NFT-ovima

10.05.2022 u 12:54

Bionic
Reading

Meta najavljuje da će 'sakupljivi digitalni predmeti' polako postati dostupni nekim korisnicima u Sjedinjenim Državama

Skupina kreatora i sakupljača NFT-ova uskoro će moći predstaviti svoje tokene na Instagramu. Metin direktor Mark Zuckerberg u objavi je potvrdio da kompanija testira NFT na Instagramu te da će 'nešto slično' doći i na Facebook.

Instagramov šef Adam Mosseri je u videu pak spomenuo da će mala skupina američkih korisnika dobiti mogućnost prikazivanja NFT-ova na feedu u pričama i unutar poruka. Detalji NFT-ova prikazani su na sličan način kao i označeni profili i proizvodi te nose ima 'sakupljivi digitalni predmeti' (digital collectables). Klikom na oznaku prikazat će se detalji poput imena tvorca, kao i vlasnika NFT-a, piše Verge.

Mosseri tvrdi da je testiranje namjerno ograničeno na malo ljudi kako bi Instagram mogao više naučiti iz reakcija zajednice. Možda se radi o nastojanju smanjenja nepovjerenja vezanog uz ulazak velike društvene platforme u polje NFT-a spominjanjem tenzija između dvije velike kompanije poput Instagrama i decentralizirane etike Weba3.

'Želim unaprijed da su NFT i blockchain tehnologije te Web3 temeljene na distribuciji povjerenja i moći' rekao je Mosseri. 'No instagram je fundamentalno centralizirana platforma, pa tu postoje tenzije'. Instagram će prvo podržavati NFT-ove mintane na blockchainovima Etherium i Polygon, uz skorašnju podršku za Solanu, kaže Metina glasnogovornica Christine Pai.

Mosseri naglašava da podrška za NFT-ove na Instagramu može pomoći predstaviti tehnologiju puno većem broju ljudi. Instagram također nije prva platforma koja je to napravila. Twitter je u siječnju predstavio NFT-ove kao profilne slike u obliku heksagona. Ikona u kutu Instagramovih objava također se pojavljuje kao heksagon.

Premda su kompanije i slavni relativno brzo skočili u svijet NFT-ova i dok nedavna izvješća o prodaji daju naznake aktivnosti, prošlotjedno izvješće Wall Street Journala navodi da je prodaja NFT-ova od prošlog rujna više-manje na nuli.