s 42. na 36. mjesto

Dobra infrastruktura, modernizacija, cijene...Hrvatska napredovala po stupnju razvoja ICT-a

  • Autor: B. S./Hina
  • Zadnja izmjena 20.12.2017 11:50
  • Objavljeno 20.12.2017 u 11:50
tportal

Izvor: Iskon Internet / Autor: Iskon Internet

Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU) objavila je globalno izvješće o informatičkom društvu koje pokazuje da je Hrvatska prema stupnju razvoja ICT-a napredovala sa 42. na 36. mjesto u svijetu, priopćio je u srijedu Hakom

U priopćenju se objašnjava da to izvješće ITU-a analizira razvoj ICT-a u svim članicama UN-a, a sastavni dio izvješća je i indeks razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT Development Index - IDI) kao mjera kojom se mogu uspoređivati zemlje prema stupnju razvoja ICT-a.

  • +6
  • +3

Informatička učionica OŠ Matije Gupca

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Marko Solic

Hrvatski IDI je zabilježio rast s lanjskih 6,96 na 7,24 boda te Hrvatska zauzima 36. mjesto u svijetu i time se svrstala među šest zemalja koje su napredovale za pet ili više mjesta, s obzirom da je prošle godine bila na 42. mjestu.

Za usporedbu, u Europi su iza Hrvatske Grčka, Litva, Češka Republika, Italija, Mađarska i Poljska, navodi se u priopćenju Hakoma.

Objašnjava se da se IDI indeks sastoji od indeksa pristupa ICT-u, indeksa korištenja ICT-a i indeksa ICT vještina.

  • +20
  • +17

Hrvatski Telekom na Job Fairu 2017.

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Hrvatska je u sve tri kategorije ostvarila rast, dok se najveći napredak bilježi u dijelu korištenja ICT-a, čiji indeks je narastao sa 6,05 na 6,45 bodova.

Tome najviše pridonosi, navodi se u priopćenju, značajan rast broja aktivnih korisnika širokopojasnog pristupa internetu putem pokretne mreže, čije su cijene prema navedenom izvješću među najnižima u svijetu u odnosu na bruto nacionalni dohodak.

U izvješću 'ITU zaključuje da Hrvatska ima dobro razvijenu telekomunikacijsku infrastrukturu te da nastavlja ulagati u njenu modernizaciju. ITU također navodi da je penetracija ICT-a po kućanstvima relativno visoka, a broj ljudi koji koriste internet je kontinuirano u porastu', zaključuje se u priopćenju Hakoma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!